Potpisan TKU za javne službe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada i šest sindikata potpisali su novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe i Dodatak TKU-u. 

S Dodatkom zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi ostaju bez dvije božićnice i regresa, te im se smanjuju jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz, a zauzvrat se Vlada obvezuje na očuvanje njihovih plaća i radnih mjesta. TKU nisu potpisala četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata te Hrvatski školski sindikat Preporod, no prema novom Zakonu o reprezentativnosti važenje TKU-a se proširuje na sve javne službe, uključujući i one čiji sindikati nisu dali svoj potpis. Novim TKU-om i Kolektivnim ugovorom za državne službe, koji je ranije potpisan, Vlada će uštedjeti na rashodima za zaposlene u javnim i državnim službama oko 1,6 milijardi kuna, tako da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zahvalio sindikatima potpisnicima ugovora na razumijevanju za stanje u proračunu, koje je posljedica duboke ekonomske krize u Hrvatskoj. 

Novim TKU-om i Dodatkom definirali smo ono čega se moramo odreći jer tih novaca nema u proračunu, sa željom da će doći trenutak kada ćemo razgovarati o povećanju osnovice za plaće u javnim službama, no do tog trenutka moramo se pokriti s onim što imamo i svi pridonijeti da se stabilizira proračun, izjavio je Mrsić nakon potpisivanja.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek istaknula je da su pregovori o novom TKU bili teški jer su se sindikati našli pred dvije mogućnosti - ili da pristanu na odricanje od jednokratnih materijalnih prava ili da im se plaće smanje za 10 posto. Istina je da su naši članovi materijalno stradali, jer su ostali bez božićnica i regresa i sa smanjenim materijalnim pravima, ali da danas nismo potpisali ostali bi bez TKU-a, pa smo se odlučili na manje bolnu varijantu, rekla je Avberšek. Upozorila je da su "plaće zadnja crta obrane" i da sindikati neće pristati na smanjivanje plaća kroz smanjenje koeficijenata ili osnovice za pet posto, o čemu se spekuliralo u pojedinim medijima. To bi bila prevara, i sindikati bi na to reagirali kako trebaju reagirati, kazala je.

Odredbe iz TKU-a sada trebaju biti prenesene u granske kolektivne ugovore (GKU), a u Dodatak TKU-u ugrađeni su "osigurači" da će prava iz pojedinih GKU-a vrijediti za sve javne službe. Osim toga, otvoreni su pregovori o Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama, koja je u 2013. trebala rasti za 6 posto pod uvjetom da je u Hrvatskoj u ovoj godini ostvaren gospodarski rast. No, kako će Hrvatska 2012. završiti s padom BDP-a, od rasta osnovice za plaće neće biti ništa. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox