Potpredsjednik Vlade Marić primio vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja

Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja održalo je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem u sklopu kojeg su u ime članova udruge predali popis mjera koje smatraju nužnima za očuvanje svoje industrije u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa i nastavak normalnog poslovanja po završetku iste.


Iz Nacionalne udruge ugostitelja ovaj dugo iščekivani sastanak ocijenjen je pozitivnim, uz izražavanje obostrane želje za brzim rješavanjem gorućih problema. Vodstvo NUU izjavljuje kako postoji nacionalni konsenzus o potrebi uvođenja preferencijalne stope PDV-a u ugostiteljstvu kako bi se dugoročno održala konkurentnost, potaknule investicije i očuvala radna mjesta. 

 Kao ključne probleme koje je potrebno žurno riješiti predstavnici ugostitelja naveli su nedostupnost povoljnih sredstava za likvidnost na financijskom tržištu te previsoku stopu PDV-a na pića i napitke, koja iznosi 25%. Među ostalim mjerama, predstavnici NUU zatražili su i svrstavanje manjka ili viška u blagajni u lakše porezne prekršaje, ukidanje poreza na potrošnju na nacionalnoj razini, vaučerizaciju za radnike prema modelu koji postoji u poljoprivredi, ukidanje raznih parafiskalnih nameta i priznavanje troška reprezentacije u iznosu 100% za gospodarske subjekte.

Sudionici sastanka složili su se kako je potreban širi dogovor oko smjera u kojem će se razvijati ugostiteljstvo, budući da je riječ o djelatnosti koja povezuje domaće proizvođače kvalitetnih prehrambenih proizvoda s potrošačima, ali i o industriji koja je proteklih godina napravila velike pomake u transparentnosti poslovanja.

Ugostitelji su istakli primjer projekta “Pet kravata”, koji su sami inicirali i predstavili javnosti još prošle godine - u sklopu tog projekta ugostiteljski objekti klasificiraju se ovisno o udjelu kvalitetnih domaćih proizvoda u ponudi, što pretvara ugostitelje u nositelje plasmana domaće kvalitete te se u tom projektu nadaju potpori, zajedničkom razvoju i realizaciji s budućom Vladom. 

Potpredsjednik Vlade Marić rekao je na sastanku kako su svi zahtjevi Nacionalne udruge ugostitelja za njega na stolu te zaslužuju raspravu i zajednički dogovor, naglasivši kako je aktualna Vlada u korona krizi pokazala koliko je spremna stati iza poduzetnika.

Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja istaknulo je svoju podršku suzbijanju sive ekonomije i omogućavanju ravnopravne tržišne utakmice od strane države.

Susret je završen uz dogovor za daljnje sastanke s ključnim osobama iz Ministarstva financija s kojima će se razgovarati o rješavanju pojedinih zahtjeva Nacionalne udruge ugostitelja. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox