Potrošnja pala više od 7 posto

U travnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 7,3 posto na godišnjoj razini, znatno više nego što se očekivalo, što ukazuje na daljnje slabljenje gospodarskih aktivnosti.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u travnju nominalno pao za 4,4, a realno za 7,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To predstavlja ubrzanje pada potrošnje, s obzirom da je u ožujku pala za 1,1 posto. Podatak je i znatno slabiji nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje za 1,9 posto. Njihove procjene kretale su se u rasponu od stagnacije do pada potrošnje za 3,5 posto.

Ovo je zaista negativno iznenađenje. Riječ je o najvećem padu potrošnje od travnja 2010. godine, kada je iznosio 8 posto. Osobna potrošnja u prvom tromjesečju držala se relativno stabilno, no sada je uslijedio njezin izraženiji pad kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci. Ističe da bi tako oštar pad mogao izazvati smanjenje procjena osobne potrošnje u drugom tromjesečju, a naposljetku i za prognozu rasta za cijelo gospodarstvo. Ostaje da vidimo je li ovako oštar pad potrošnje kratkotrajnog karaktera ili će se naglašeniji nepovoljni trend zadržati i u idućim mjesecima, ističe Kovač.

Pad potrošnje posljedica je, kažu analitičari, slabosti tržišta rada, stagnacije plaća i nejake potražnje za kreditima. Kovač dodaje da ovi podaci o potrošnji, uz pad industrijske proizvodnje i nepovoljne trendove u izvozu, ukazuju na loš početak drugog tromjesečja. Prvi podaci iz travnja najavljuju oštriji pad gospodarstva u drugom tromjesečju nego u prvom, kada je bruto domaći proizvod skliznuo 1,3 posto. Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo DZS će objaviti za dva tjedna. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox