Povijesni korak: Vijeće EU-a prihvatilo zaključke o Hrvatskoj

Zemlje članice Europske unije prihvatile su na ministarskom sastanku u Bruxellesu zaključke o proširenju u kojima izražavaju dobrodošlicu Hrvatskoj kao novoj članici od 1. srpnja 2013. godine.

Prihvaćanjem zaključaka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja, ispunjene su sve formalnosti za potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Vijeće sa zadovoljstvom prima na znanje dovršetak rada na Ugovoru o pristupanju. Vijeće pozdravlja pozitivno mišljenje Europske komisije od 12. listopada 2011., pristanak Europskog parlamenta od 1. prosinca 2011. i veseli se potpisivanju Ugovora 9. prosinca 2011. u Bruxellesu. U očekivanju uspješne ratifikacije, Vijeće se raduje što će pozdraviti Hrvatsku kao novu članicu od 1. srpnja 2013. godine, kaže se u zaključcima Vijeća.

Nastavak reformi

Vijeće pozdravlja uspješni završetak pristupnih pregovora 30. lipnja 2011., što predstavlja povijesni korak na hrvatskom putu prema EU-u i donosi novi poticaj za europsku perspektivu zapadnog Balkana, pod uvjetom da te zemlje nastave s reformskim putem, dodaje se u nacrtu zaključaka.

U tekstu se također kaže da je Hrvatska dosegnula visoki stupanj pripremljenosti za članstvo u EU-u te je se potiče da nastavi sa svojim naporima u rješavanju svih pitanja, posebice u području pravosuđa i temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti te tržišnog natjecanja.

Provedba strukturnih reformi kako bi se poboljšao potencijal za rast i međunarodnu konkurentnost gospodarstva treba biti pojačana, stoji u zaključcima. Također se kaže "da puna suradnja s Haškim sudom ostaje važna". (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox