Povijesni rezultat: Ove godine prvi put milijarda turista u svijetu

Foto: Ilustracija

Svjetska turistička i industrija putovanja do kraja ove godine prvi put u povijesti očekuje milijardu turista u svijetu, što će ujedno biti i porast od 3 do 4 posto u odnosu na prošlu godine.

Takvi rezultati naveli su Svjetsku turističku organizaciju-UNWTO da pokrene novu kampanju "Milijarda turista - milijardu mogućnosti" (One Billion Tourists-One Billion Opportunities) pozivajući svjetsku javnost da 'glasuje' za turizam koji kao sektor najviše pridonosi poticanju gospodarskog rasta i održivog razvoja u svijetu. Kampanju je u Londonu na UNWTO ministarskom summitu u sklopu Svjetske turističke burze-WTM najavio glavni tajnik te organizacije Taleb Rifai očekujući u tome pomoć prisutnih stotinjak turističkih ministara, državnih tajnika i drugih dužnosnika, među kojima je bio i hrvatski ministar turizma Veljko Ostojić.

U sklopu kampanje tražit će se i najbolji savjeti za putovanja od putnika koji su posjetili određena mjesta, kao i za javni prijevoz, kupnju u odredištima i sl. Sve će 'kulminirati' 13. prosinca kada će najpopularniji savjet biti i otkriven te poslan na milijune adresa putem društvenih mreža, a taj je datum odabran kao simboličan jer se ne može točno znati kad će se dogoditi milijarditi putnik, ali prognoze UNWTO-a ukazuju na prosinac. Za iduću godinu UNWTO u svijetu predviđa dalji porast međunarodnih dolazaka turista, ali nešto usporeniji nego ove godine, i to od 2 do 4 posto.

Najveći porast turista očekuje se u Aziji

I njihova, kao i analize WTM-a i istraživačke kuće Euromonitor International, predviđaju i nastavak ovogodišnjih trendova po svjetskim regijama, pri čemu će i dalje u porastima voditi Azija, Pacifik i dijelom Afrika, dok se za Europu prognozira nešto manji rast nego ove godine, od 2,7 posto (ove godine oko 3 posto).

I ukupni primici od turizma u Europi će rasti po nešto manjoj stopi nego ove godine, za 2,4 posto (ove je ostvaren rast 2,6 posto), a najveća očekivanja pritom su od turista iz BRIC zemalja (Brazil, Rusija, Indija i Kina) kojih bi u Europu do 2016. moglo doći svake godine 5 do 10 posto više i to posebno u velike europske metropole poput Pariza, Londona, Milana, Madrida i drugih. Izvršni direktor Europske komisija za putovanja-ETC Eduardo Santander na konferenciji za novinare najavio je novu strategiju za promicanje Europe kao turističkog odredišta, koja bi trebala pridonijeti i jačanju europskog udjela u međunarodnim turističkim dolascima koji sada iznosi oko 50 posto, kao i udjela u međunarodnim turističkim prihodima koji se sada kreću oko 40 posto.

Iako su ti udjeli padali zadnjih desetak godina, ETC ističe da je turizam još uvijek iznimno važan za EU gospodarstvo, budući je (po zadnjim podacim) u 2010. u BDP-u EU-a izravno sudjelovao sa 5 posto, a neizravno sa 10 posto. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox