Povrće skuplje i do 50 %. Očekujte daljnji rast cijena!

Ukoliko se usporede ovogodišnje cijene sa cijenama prošle godine, utoliko se dolazi do zaključka kako je val poskupljenja zahvatio sva područja, pa tako i voće i povrće. Međutim, ne očekujte smirivanje jer se nova poskupljenja očekuju već oko proljeća, upozorava Jutarnji list.

 

Prema podacima portala supermarketi.info:

1 kg mrkve skuplji je za 54,28 posto
kupus je skuplji za 35,90 posto
naranča je skuplja za 30,68 posto
svježi krastavac je skuplji za 19,71 posto
šećer je skuplji za 6,56 posto
janjeći but bez kostiju je skuplji za 6,92 posto

 

Unatoč navedenom, direktor HUP-ova sektora poljoprivrede i prehrambene industrije Stipan Bilić navodi kako nema razloga za paniku budući da je riječ o sezonskim oscilacijama koje nisu relevantne za cijenu hrane. Naime, hladno vrijeme u siječnju uvjetuje skuplje voće i povrće. Dalje navodi kako su cijene mesa i šećera porasle zbog prošlogodišnjeg poskupljenja cijena žitarica na svjetskom tržištu.

Velik skok cijene bilježi češnjak koji se prodaje po cijeni od 32 kune dok je prošle godine cijena istog bila 17,49 kuna. Kao razlog se navodi pad proizvodnje u Kini, inače najvećem izvozniku istog.

Ono što se očekuje je daljnje poskupljenje cijena, posebice u mesnoj industriji budući da je meso još uvijek kunu ili dvije jeftinije nego prošle godine, navodi Jutarnji list. Ekonomski analitičar Zdeslav Šantić navodi procjenjuje kako će do najvećeg rasta hrane doći na proljeće kada se globalna kretanja cijene sirovina presele na hrvatsko tržište. (SJ)

 

Izvor: Jutarnji list, izdanje 24.1.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox