Pozdravljamo mogućnost privremenog ukidanja komunalne naknade

Proglašavanjem mjera ograničavanja rada, poslovni subjekti počeli su trpjeti ogromne poslovne gubitke, a i dalje su izloženi financijskom opterećenju niza naknada – od kojih je najveća obaveza komunalna naknada za objekte koji zbog mjera ili uopće ne rade ili rade u vrlo smanjenom obimu.


Od početka ove krize pokrenuta je inicijativa za privremeno ukidanje komunalne naknade. Inicijativu su pokrenuli HUP – Udruga Developera i predsjednik Denis Čupić, inače direktor F.O. / Grupe, a podržao ju je značajan broj tvrtki iz segmenta trgovine, trgovačkih centara i ugostiteljstva.

Komunalna naknada jedan je od nameta koji je fiksan i ne ovisi o tome je li trgovina / ugostiteljski objekt otvoren, zatvoren, radi li veći promet ili je u krizi kakva je sada. Vjerujemo da je zajednički prioritet očuvanje radnih mjesta, a sektor trgovine zapošljava gotovo 20% sveukupno zaposlenih u Hrvatskoj, stoga još jednom apeliramo na sva tijela da se svi parafiskalni nameti suspendiraju za vrijeme trajanja mjere.

Želimo pohvaliti iznimno brzo prepoznavanje problematike i prihvaćanje inicijative od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja posebice Ministra gospodina Predraga Štromara te državnog tajnika gospodina Željka Uhlira koji su pripremili prijedlog hitne dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu koje omogućavaju jedinicama lokalne samouprave u nastupanju određenih situacija kao što je posebno stanje da odlukama oslobode obveznike plaćanja dijela ili u cijelosti komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište dok traju ovakve okolnosti.

Našu inicijativu je kao prvi predstavnik jedinica lokalne samouprave prihvatio Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. Ovim putem pozivamo sve gradonačelnike i načelnike općina da donesu hitne odluke kojima se za trajanja ograničenja rada i nastalih okolnosti ukida obračun komunalne naknade, a po prestanku ista umanjuje za 50 % na period od šest mjeseci kao pomoć gospodarstvu, a posebno dijelovima gospodarstva koji u nastalim okolnostima posebno trpe.

Smatramo da je ovo vrijeme u kojem svi moramo pokazati odgovornost za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta, ako i samih gospodarskih subjekata te da ovom mjerom jedinice lokalne samouprave pokazuju razumijevanje i spremnost pomoći gospodarstvu. PS/SŠ

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox