Pravni fakultet prijeti odgodom početka nastave ako se usvoje sporni zakoni

Vijeće Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu najavilo je da nastava na tom fakultetu iduće akademske godine, 2011./2012., neće ni početi, ne budu li iz zakonodavne procedure povučeni Vladini prijedlozi triju zakona o visokom obrazovanju.

Vijeće u priopćenju upozorava da je tijekom proteklih mjeseci sveučilišna zajednica javno iznijela brojne stručne primjedbe na sadržaj prijedloga Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o znanstvenoj djelatnosti te na način njihove pripreme, a da je Vlada prijedloge u saborsku proceduru uputila ne osvrnuvši se na te primjedbe.

Ovisno o budućem razvoju događaja, još u ovoj akademskoj godini će se, nakon konzultacija s predstavnicima studenata, poduzeti odgovarajuće mjere u pogledu izvođenja nastave, ako bi one bile kratkoročno nužne da bi se spriječila trajna šteta koja će za sustav hrvatskog visokog obrazovanja i znanosti nastati usvajanjem navedenih zakona, dodaje se.

Uništenja javnog obrazovanja

Vijeće odbacuje, kako se navodi, i pokušaje Vlade da vlastite ciljeve koje namjerava postići ovim zakonima opravda pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji. Zakonskim prijedlozima koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, Hrvatska se ne približava europskim standardima, ističe Vijeće.

Upravo suprotno, mnoga rješenja sadržana u tim prijedlozima kao i način njihove pripreme viđena su u mnogim državama jugoistočne Europe u kojima su slične promjene zakonskog okvira dovele do uništenja javnog obrazovanja na korist privatnih učilišta koja pružaju neadekvatno obrazovanje, zaključuje Vijeće koje očekuje da će Senat Sveučilišta u Zagrebu u vezi s navedenim žurno donijeti odgovarajuće odluke. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox