Prednosti i mane ulaska u Europsku uniju

Hrvatska je prošla dugačak pregovarački proces s Europskom unijom, piše Večernji list navodeći stvari koje nas čekaju kada pristupimo Europskoj uniji.

 

1. Hrvatski studenti će moći ići na sveučilišta u Europskoj uniji pod istim uvjetima kao i studenti države u kojoj se sveučilište nalazi.

2. Državljani Hrvatske moći će se preseliti i zaposliti u bilo kojoj državi Unije, a slobodno zapošljavanje uslijedit će nakon prijelaznog razdoblja koje može trajati najdulje sedam godina.

3. Neće se smjeti saditi novi vinogradi, ali će se smjeti obnavljati stari.

4. Više proizvoda i veća konkurencija donijet će i niže cijene.

5. Tvrtke će moći pružati usluge na cijelom području Europske unije, neovisno o tome u kojoj im je državi sjedište.

6. Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, sedam glasova u Vijeću EU, jednog povjerenika u Europskoj komisiji, jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu.  Hrvatski će postati 24. službeni jezik EU.

7. Ulaskom u Uniju, predmeti na sudovima brže će se rješavati.

8. Na kruh, lijekove, knjige, novine i znanstvene časopise će se ukinuti nulta stopa PDV-a te će se uvesti snižena stopa od najmanje 5 posto.

9. Ulaskom u Uniju izmijenit će se Propis o kašnjenju u plaćanju, kojim se zateznim kamatama i sankcijama ograničava rok plaćanja na 30 dana

10.Suce više neće moći birati politika, a doći će do depolitizacije policije

11. U prvoj godini članstva poljoprivreda će kroz izravna plaćanja dobiti oko 373 milijuna eura.

12. Sedam godina nakon pristupanja Uniji, stranci koji su državljani Europske unije neće moći kupovati poljoprivredno zemljište.

13. U prve dvije godine članstva Unija je za Hrvatsku pripremila 3,5 milijardi eura, no ako ne budemo valjano pripremili projekte i dokumentaciju ništa od toga.

14. Visina plaće neće ovisiti o ulasku u Uniju.

15. Ulazak u Uniju donosi poljoprivrednicima i proizvođačima veću konkurenciju.

16. Granična kontrola s državama Unije ostaje dok ne pristupimo Schengenskom sporazumu.

17. Doći će do ukidanja carina i taksa te usvajanja zajedničke carinske tarife prema trećim zemljama

18. Hrvatski ribari će kočaricama moći prići na milju i pol od zapadne obale Istre, sve do zapadnog ulaska u Kvarnerski zaljev, a ribari zadržavaju tradicionalne alate. (jk)

 

 

Izvor: www.vecernji.hr

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox