Premijerka Kosor u Bruxellesu dobila potporu u borbi protiv korupcije

Povjerenica za pravosuđe Europske komisije Viviane Reding izrazila je u Bruxellesu punu potporu Hrvatskoj i premijerki Jadranki Kosor u borbi protiv korupcije, bez obzira o kome se radilo.

Bilo mi je zadovoljstvo i čast sudjelovati na vrlo uspješnom radnom ručku sa snažnom ženom koja je potrebna kako bi donijela snažna rješenja u ovom trenutku u Hrvatskoj. Najvećim dijelom smo razgovarale o potrebi borbe protiv korupcije, što se može činiti samo s neovisnim pravosuđem, te neovisnim javnim tužiteljem koji se bori protiv korupcije, bez obzira o kojoj se političkoj stranci, obitelji ili osobi radi - kazala je u izjavi nakon susreta s hrvatskom premijerkom povjerenica Reding.

Dodala je da će premijerka Kosor, radeći na taj način, "izgraditi snažnu Hrvatsku u kojoj prevladava poštenje, gdje je neovisnost pravosuđa normalna stvar, što je posebno dobro za poslovanje, a posebno je dobro za hrvatsku djecu, za njihovu budućnost", dodala je.

Drago mi je što imate ovako snažnu ženu za premijerku da radi taj posao - naglasila je Reding.

Premijerka Kosor je izrazila zadovoljstvo dobivenom potporom. Doista sam zadovoljna ovim razgovorom, dobila sam i osobnu potporu u svemu što radim, ali sam istaknula da to činimo prije svega zbog nas, zbog naše djece, jer doista želimo hrvatsku državu u kojoj će svatko raditi, zaposliti se, školovati zahvaljujući svojim sposobnostima, a ne količini novca kojim može platiti kako bi ostvario svoje ciljeve - rekla je Kosor.

Premijerka Kosor je izrazila uvjerenost da će Hrvatska do kraja ove godine ispuniti sva mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, koje je najteže poglavlje u pristupnim pregovorima.

Sigurna sam da ćemo do kraja godine obaviti sav taj veliki posao, a realno je očekivati i njegovo zatvaranje početkom sljedeće godine - rekla je Kosor.

Povjerenica Reding je rekla da Komisija u "osjetljivom i golemom" poglavlju Pravosuđe i temeljna prava ne analizira "samo riječi, nego i konkretne političke korake kako bi se pravosuđe u Hrvatskoj razvilo na način da bude neovisno, pošteno i brzo".

Vidjela sam golemi napredak u ovom području, naravno ostalo je još puno posla i složile smo se da trebamo ići zajedno u pravom smjeru jer bi to bilo odlično za Hrvatsku i odlično za Europu - rekla je.

Premijerka Kosor će se tijekom radnog posjeta Bruxellesu sastati i s belgijskim premijerom Yvesom Letermeom i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox