Presuda hrvatskim generalima 15. travnja 2011.

Odvjetnici obrana generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača su potvrdili da će presuda hrvatskim generalima optuženim za zločine počinjene u operaciji "Oluja", u ljeto 1995., biti izrečena 15. travnja 2011. u 11 sati u sudnici 1 Haškog suda (ICTY), ali su se suzdržali od predviđanja presude.

 

Od Suda smo primili nalog o rasporedu po kojemu je utvrđeno da će presuda biti donešena 15. travnja u 11 sati u sudnici broj 1 - rekao je Goran Mikuličić, branitelj Mladena Markača. Luka Mišetić, iz braniteljskog tima generala Gotovine, također je kazao da će raspravno vijeće 15. travnja objaviti presudu Gotovini, Markaču i Čermaku. Odvjetnici nisu htjeli nagađati o ishodu odluke raspravnog vijeća. Mišetić je kratko kazao da su - naši stavovi, što se očekivanja tiče, poznati.

Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču završilo je u rujnu prošle godine, kada je predsjedavajući sudac Alphons Orie presudu najavio u "dogledno vrijeme". Suđenje je počelo 11. ožujka 2008. a posljednji svjedok izveden je 11. lipnja ove godine. Na suđenje su potrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužiteljstvo izvelo 81 svjedoka, a obrane trojice generala ukupno 57 svjedoka (25 za Gotovinu, 19 za Čermaka i 13 za Markača). Sudsko je vijeće pozvalo sedam svojih svjedoka.

Tužiteljstvo je u svome završnom podnesku pozvalo sudsko vijeće da proglasi krivima i osudi generala Gotovinu na 27, generala Markača na 23 i generala Čermaka na 17 godina. Gotovina je u pritvoru od prosinca 2005. kada je uhićen na teritoriju Španjolske, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u ožujku 2004. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox