Prihvaćen plan republikanaca o podizanju praga zaduženosti

Američki Predstavnički dom prihvatio je u petak prijedlog republikanaca da se prag zaduženosti kratkoročno poveća za 900 milijardi dolara, a taj plan je odmah odbio Senat gdje su većina demokrati koji traže puno veći plafon zaduživanja i Kongresu preostaje samo četiri dana za dogovor kako bi se izbjegla nelikvidnost najvećeg svjetskog gospodarstva.

 

Plan, što ga je predložio predsjedavajući Predstavničkog doma John Boehner, prihvaćen je u petak navečer po američkom vremenu s 218 glasova za i 210 protiv. Boehnerovim planom predviđeno je i da se deficit u idućih deset godina smanji za 917 milijardi dolara. Senat je odmah odbio plan republikanca s 59 glasova prema 41.

 

Smanjenje deficita

Demokrati traže puno veće smanjenje deficita, ali i veće podizanje sadašnje granice zaduživanja od 14,3 tisuća milijardi dolara. Vođa demokrata Harry Reid počeo je odmah nakon glasovanja pripreme za novo glasovanje ovog vikenda kako bi Senat prihvatio tekst, a financijska blokada se izbjegla, javlja AFP.

Američki predsjednik Barack Obama opet je pozvao Kongres na "kompromis" jer "više gotovo nemamo vremena" i u televizijskom obraćanju pozvao Amerikance da pritisnu svoje zastupnike u Kongresu kako bi ti ljudi pronašli brz odgovor na aktualnu krizu.

Demokrati i republikanci tjednima se nadmeću oko paketa mjera štednje i podizanja limita zaduživanja. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox