Prihvaćena tužba udruge Franak - osam banaka ide na sud

Foto: Shutterstock

Tužba protiv osam poslovnih banaka u Hrvatskoj, koju je u ime Udruge Franak podigao Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača - Potrošač, danas je na Trgovačkom sudu u Zagrebu prihvaćena u procesno pravnom smislu, čime su stvoreni temelji za nastavak sudskog procesa. 

Danas je na drugom pripremnom ročištu završena rasprava o procesno pravnim pretpostavkama vođenja parničnog postupka, čime su savez Potrošač i Udruga Franak osigurale nastavak pravne bitke. Tako će se na idućem ročištu početi raspravljati o činjeničnim i pravnim pitanjima vezanim uz predmet spora uz izvođenje svih predloženih dokaza, navodi se u priopćenju Udruge Franak.

Prvo pripremno ročište održano je početkom srpnja, a tada je podnositeljima tužbe dan rok od 60 dana da dodatno obrazlože kolektivni interes u tužbi podignutoj protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope. Tužitelj je pritom morao pojedinačno za svaku banku navesti razdoblje u kojem su banke sklapale sporne ugovore, a uz svako razdoblje navesti i pravni propis na koji se poziva, odnosno svaki konkretni članak za koji smatra da je prekršen.

Udruga Franak, kojoj je ranije odbijena tužba protiv banaka, početkom travnja ove godine ponovno je inicirala podizanje nove, dopunjene i proširene kolektivne tužbe protiv osam banaka, a koju je podigao savez Potrošač, koji ima ovlast za podizanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa potrošača na temelju Vladine uredbe.

Najveća kolektivna tužba u Hrvatskoj

Riječ je, kako su tada izvijestili, o najvećoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj, a tužba je podnijeta protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermaerkische banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Societe Generale - Splitske banke i Volksbanke.

Iz Udruge Franak su u najavi podizanja tužbe, koja se temelji na kršenju odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača, istaknuli kako će uz ostalo pokušati dokazati nedopuštenu i nepoštenu primjenu valutne klauzule u francima te ugovorenih odredbi o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom sklopljenih zaključno do kraja 2010.

Po ranije objavljenim podacima Udruge Franak, u Hrvatskoj ima više od sto tisuća korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox