Prijavite banke koje vam i dalje naplaćuju opomene

Mišljenja smo da se u navedenom slučaju također radi o opomeni, a što sukladno odredbi Zakona nije dozvoljeno naplaćivati, rekli su iz Ministarstva gospodarstva kada smo ih upoznali sa slučajem da banke sada građanima umjesto opomena, koje su od nedavno zabranjene zakonom, sada šalju obavijesti koje korisnike koštaju dvadesetak kuna.

Podsjećamo, nedavno su prihvaćene izmjene Zakona o zaštiti potrošača prema kojima je zabranjeno naplaćivati opomene za račune odnosno potrošači plaćaju samo svoj stvarni dug i kamate, ali više ne i troškove opomene. Opomene više ne smiju slati  niti trgovci, javna poduzeća, teleoperateri ali niti banke.

No, vrlo brzo banke su doskočili tom problemu te se opomena sada zove obavijest i korisnika košta dvadesetak kuna. Da je riječ o izigravanju Zakona potvrdili su nam i u Ministarstvu gospodarstva.

Potrošači se za nepoštivanje zakona mogu obratiti Državnom inspektoratu i zatražiti zaštitu svojih potrošačkih prava, rekli su nam iz Ministarstva gospodarstva, piše index.hr. (sh)

 

Foto:Zeljko Lukunic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox