Prilika za posao: Njemačkoj nedostaje 100.000 stručnjaka

Njemačkoj u ovom trenutku nedostaje nekoliko stotina tisuća inženjera, matematičara i informatičara. Tvrtke očajnički traže stručnjake, dok se na tržištu vodi rat za mladim talentima. Njemačko gospodarstvo je u prošloj godini zbog manjka inženjera ponudilo oko osam milijardi eura prihoda

Najvažnija je kvalifikacija, a što se tiče znanja jezika engleski je često dovoljan, prednost je naravno ako se zna i njemački, kaže Goran Barić iz konzultantske kompanije Michael Page.

Inženjeri u Njemačkoj mogu birati gdje će raditi, a najdraže su im tvrtke u metropolama s visokim stupnjem kvalitete života. Tvrtke iz manjih mjesta inženjere privlače atraktivnim radnim zadacima i brojnim pogodnostima za njihove obitelji, piše DW.

Barić upozorava da ne treba gajiti iluzije o Njemačkoj kao zemlji u kojoj teku med i mlijeko, već da se radi cijeli dan i da zbog toga često pati privatni život.  Visokokvalificirani stručnjaci sa sveučilišnom diplomom i s dvije-tri godine radnog iskustva u Njemačkoj (ovisno o branši) mogu računati na godišnju plaću od oko 50.000 € bruto i 24 dana godišnjeg odmora, a Barić zaključuje da se s time u Njemačkoj može jako dobro živjeti. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox