Priprema Strategije stručnog usavršavanja u javnoj upravi 2019. do 2023.

 U Državnoj školi za javnu upravu održana je završna prezentacija projekta „Priprema Strategije stručnog usavršavanja u javnoj upravi 2019.-2023." sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2.750.411,64 kuna, od čega je 2.337.849,89 kuna sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda. 


Zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom bolesti COVID – 19, završna prezentacija projekta  održana je u online okruženju. „Svi smo svjesni da su prethodni događaji vrlo dramatično promijenili način funkcioniranja i stavili u prvi plan rad na daljinu i sve veću potrebu za novim i digitalnim tehnologijama. Upravo je današnje održavanje završne prezentacije na ovaj način također pokazatelj da se stvari mijenjaju i da se iz dana u dan prilagođavamo „novoj normali „ i novom načinu funkcioniranja. Da bismo svi bili to u stanju napraviti i odgovoriti na potrebe brze prilagodbe, potrebno je kontinuirano učiti nove načine, nove tehnologije i stjecati nove kompetencije.“, izjavila je gđa Katica Prpić, državna tajnica Ministarstva uprave ujedno i predsjednica Upravnog vijeća DŠJU.

Strategija stručnog usavršavanja u javnoj upravi 2019 - 2023“ rezultat je rada Državne škole za javnu upravu (DŠJU) kao nositelja projekta, Ministarstva uprave RH, partnera na projektu te stručnog tima zajednice ponuditelja Projekt jednako razvoj d.o.o. i Algebra d.o.o. U sam proces provedbe projekta bili su uključeni i predstavnici drugih sektorskih nadležnih tijela kroz angažman u Radnoj skupini i Partnerskom vijeću.

Cilj projekta u trajanju od 12 mjeseci bio je unaprjeđenje sustava stručnog usavršavanja u javnoj upravi. Tijekom provedbe projekta odrađena je analiza trenutnog stanja stručnog usavršavanja, analiza strateškog i zakonodavnog okvira, identifikacija institucionalnih ključnih dionika, provedena procjena potreba državnih službenika i ponude usavršavanja službenika javne uprave u Republici Hrvatskoj, analiza rada i upravljanja programima DŠJU te analiza postojećih oblika komunikacije i suradnje. Projekt je rezultirao strateškim dokumentom s definiranim vremenskim i financijskim okvirom, definiranom misijom, vizijom i vrijednostima DŠJU, strateškim ciljevima i mjerama  s naznačenim pokazateljima učinka, ishoda i rezultata.

Na završnoj prezentaciji projekta sve uključene pozdravio je voditelj projekta g. Rudolf Vujević, ravnatelj DŠJU. „Iako su aktivnosti završene i dokument ide na usvajanje, za DŠJU posao tek započinje jer će u predstojećem razdoblju imati zadaću praćenja i implementacije svih aktivnosti i mjera koje su ovdje opisane. Slijedi razdoblje zajedničkog rada i truda kako bismo u što većoj mjeri doprinijeli daljnjem razvoju kompetentne, učinkovite i kvalitetne javne uprave kakvu svi želimo i zaslužujemo.“, naglasio je Vujević.

Provedene aktivnosti i projektne ciljeve i rezultate predstavili su:

-   Mladen Ilić, voditelj Radne skupine, predstavnik MURH-a

-   dr.sc. Marijana Sumpor, ključni stručnjak u području strateškog planiranja, analize i metodologije izrade strateških dokumenata ( ispred PJR Consultinga)

-   Sonja Prišćan, ključni stručnjak u području razvoja stručnog usavršavanja (ispred Algebra-e).

Državna škola za javnu upravu osnovana je 2010. godine Uredbom o osnivanju Državne škole za javnu upravu. Djelatnost DŠJU je stručno osposobljavanje i usavršavanje državnih dužnosnika, državnih službenika, javnih službenika i zaposlenika u pravnim osobama s javnim ovlastima, izabranih dužnosnika i službenika u tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave te obrazovanje odraslih, a s ciljem trajnog podizanja razine i kvalitete njihovog znanja, vještina i sposobnosti, radi oblikovanja profesionalnog, djelotvornog i učinkovitog javnog sektora koji će pružati pravodobne i kvalitetne javne usluge, u skladu s najboljim općeprihvaćenim standardima. U predstojećem razdoblju DŠJU će imati zadaću praćenja i implementacije svih aktivnosti i mjera koje su ovim strateškim dokumentom opisane.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox