Prirodne katastrofe odnijele 109 milijardi dolara

Prirodne katastrofe u 2010. stvorile su štetu od 109 milijardi dolara, što je triput više nego u 2009., a najviše je štete bilo u Čileu i Kini, objavili su Ujedinjeni narodi.

 

Šteta od potresa magnitude 8,8 koji je u veljači pogodio Čile iznosila je 30 milijardi dolara, a poplave i klizišta protekloga ljeta u Kini stvorili su štetu od 18 milijardi, vidi se iz podataka koje je prikupio Centar za istraživanje epidemiologije katastrofa (CRED).

Iako je potres u Haitiju 12. siječnja 2010. odnio najviše života u 2010., a riječ je o 316 tisuća ljudi po podacima vlade u Port-au-Princeu, gospodarska šteta bila je osam milijardi dolara. Pakistanske poplave u srpnju i kolovozu stajale su devet i pol milijardi.

Margareta Wahlstrom, pomoćnica glavnoga tajnika UN-a za smanjenje opasnosti od katastrofa kaže da su zemlje koje se brzo razvijaju imaju veće troškove prirodnih katastrofa. Gradovi su posebno osjetljivi i imaju velike gospodarske gubitke kad potresi ili oluje uzdrmaju loše održavanu infrastrukturu, dodala je Wahlstrom. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox