Privatizacija na hrvatski način: I MTČ Tvornica rublja pred gašenjem?

Sve je izglednije da će se ugastiti još jedna tvrtka koja nosi brend MTČ, čakovečka Tvornica rublja, kazala je predsjednica Odbora vjerovnika i Sindikata MTČ Tvornice rublja Jadranka Sermek na današnjoj konferenciji za novinare.

Od devet tvrtki, koliko je nastalo nakon pretvorbe i privatizacije velikog tekstilnog diva MTČ-a iz Čakovca, samo jedna uspješno posluje (MTČ Tvornica trikotaže Štrigova). Ostale su ili propale ili su u stečaju. Na putu zatvaranja je i MTČ Tvornica rublja d.d. u stečaju, za koju u Sindikatu testila, obuće, kože i gume Hrvatske tvrde da se mogla spasiti.

Krivnja na stečajnom upravitelju

Sermek je kazala da je za loše provođeni stečajni postupak u tvornici kriv isljučivo stečajni upravitelj Zlatko Kosec. Tijekom stečajnog postupka, po mišljenju sindikata, stečajni upravitelj i voditelji odjela, koje je on postavio, nisu se pokazali doraslima obavljanju posla.

Iako je stečajni upravitelj jedini ovlašteni za potpisivanje ključnih dokumenata njega većinu vremena nije bilo u tvrtci ili je bio nedostupan, ustvrdila je Sermek navodeći da je sve to rezultiralo lošim poslovnim odlukama i gubitkom tržišta zbog čega su radnici ostajali bez posla.

Upitna sudbina radnika

Od kada je proglašen stečaj tvrtke u listopadu 2009. godine broj radnika se s 425 smanjio na 180, a i sudbina preostalih radnika je pod znakom upitnika. Naime, stečajni upravitelj produžio je radni odnos proizvodnim radnicima, koji sada čine 50 posto zaposlenih u tvrtci, do 15. veljače. U sindikatu su izrazili bojazan da će nakon toga proizvodnja biti u potpunosti obustavljena.

Sermek je poručila da je zatvaranje MTČ Tvornice rublja d.d. u stečaju zatvaranje uspješnog brenda i primjer privatizacije na hrvatski način.

Kako je kazao potpredsjednik Sindikata TOKG-a Nenad Leček problemi u MTČ Tvornici rublja počeli su 2000. godine kada su u tvrku ušli PIF-ovi. Tvrka je nakon toga mijenjala vlasnike kao na tekućoj traci, a svi oni su samo izvlačili novac, tvrdi Leček. O svemu tome radnici i sindikat obavještavali su nadležne institucije, ali do danas nitko nije ništa istražio.

MTČ Tvornica rublja d.d., na zahtjev radnika, u stečaju je od 13. listopada 2009. Vjerovnici od tvrtke potražuju 80 milijuna kuna. (Hina/jk)

 

 

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox