Privatni smještaj - komparativna prednost domaćeg turizma

U kontekstu prošlogodišnjeg ostvarenja domaćeg turizma, kao i predviđanja za nadolazeću sezonu, privatni turistički smještaj i kuće za odmor postali su temelj uspjeha domaćeg turizma s tendencijom dodatnog rasta uvjetovanih aktualnim događanjima.


Poznato je kako je upravo privatni smještaj, a u određenoj mjeri je naglasak na luksuznom smještaju, uz nautički turizam te kampove temelj koji bi narednih sezona trebao biti okosnica ostvarenja uspjeha na razini prihoda i broja dolazaka. Prema analizama turističke kompanije Croatia Luxury Rent, turističko bi ostvarenje u nadolazećoj sezoni moglo biti iznenađujuće pozitivno. Naime, trendovi koje postavljaju aktualna događanja uzrokovana pandemijom COVID-a 19 ukazuju kako će avio gosti još nekoliko godina stagnirati na  globalnoj razini, čime će rasti broj auto gostiju na našoj obali.

Prema riječima Josipa Stulića, čelnog čovjeka CLR-a, geolokacijski položaj Hrvatske uvjetovat će dobre rezultate u narednim sezonama. Pretpostavka je da će u narednim mjesecima pred sezonu doći do stabilizacije situacije s korona virusom, ponajprije zbog cijepljenja koje je u tijeku. Time će doći do svojevrsnog boom-a potražnje smještaja kod nas budući će velik broj turista nastojati nadoknaditi mjesece u izolaciji. Gledajući podatak da je Hrvatska sjajno pozicionirana i prometno iznimno dobro povezana s emitivnim tržištima u okruženju, za očekivati je da će taj podatak postati ključan u, po nama odličnoj sezoni koja nam predstoji. Jasno, takvom scenariju se možemo nadati ukoliko ne dođe do nepredviđenih geopolitičkih događanja koja bi mogla promijeniti ove najave. No, mi smo u CLR-u optimisti i nadamo se najboljem.

Stulić ističe kako predviđaju i rast broja dolazaka gostiju više platežne moći. Trend dolazaka gostiju više platežne moći počeo se događati još prošlog ljeta budući takvi gosti nisu mogli putovati na daleke destinacije pa su se odlučivali za odmor diljem Istre, Kvarnera i Dalmacije.  Protekla je sezona pokazala da luksuzne kuće za odmor gotovo ne osjete korona krizu, što potvrđuje podatak da su cijene najma ostale približno iste kao proteklih sezona. Trenutne najave ukazuju da bi i u narednoj sezoni najveći broj dolazaka mogli zabilježiti s tržišta Njemačke, Austrije, Švicarske i Skandinavije.

Analiza ukazuje kako je za očekivati da će najbolje biti popunjeni smještaji i kuće za odmor u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, zatim Zadarskoj, Šibensko-kninskoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj. Krajnji jug bi u kontekstu ukupnog broja dolazaka u narednim sezonama trebao postepeno rasti, i zasigurno neće podbaciti na razini privatnog smještaja, iako mnogi smatraju da su destinacije poput Dubrovnika godinama privlačile avio goste kojih će u narednim godinama biti značajno manje.

Podsjetimo, Croatia Luxury Rent je turistička kompanija koja nudi odmor u prekrasnim luksuznim vilama diljem Jadranske obale. Trenutno imaju u ponudi 450 smještajnih jedinica na odabranim lokacijama s tendencijom rasta i integriranja novih smještajnih jedinica u svojoj ponudi.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox