Probijen zaštitni sustav mobilnih telefona koji omogućuje pristup internetu

Sigurnosna tvrtka iz Berlina uspjela je probiti zaštitni sustav mobilnih telefona koji omogućuju pristup internetu, objavio je njemački list Handelsblatt pozivajući se na tu tvrtku.

Pronalazak načina prisluškivanja sustava koji se koriste tehnologijom General Packet Radio Service (GPRS) omogućava korisnicima čitanje elektroničke pošte osobe čiji je telefon prisluškivan kao i praćenje njegova pristupa internetu, izjavio je Karsten Nohl, voditelj tvrtke Security Research Labs. Uz pomoć naše tehnologije možemo probiti zaštitu komunikacije u sustavu GPRS u krugu od pet kilometara - izjavio je Nohl za Handelsblatt uoči susreta udruge Chaos Computer Club, koja sebe opisuje kao najveću europsku zajednicu hackera.

Mobilni telefoni koji se koriste novijim standardom UMTS sigurniji su, izjavio je Nohl, ali probijanje zaštite ugrožava industrijsku opremu, sustave naplate i sve što se koriste GPRS-om, uključujući i novije uređaje kao što su Appleov iPhone ili iPad koji se u nekim područjima prebacuju na GPRS. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox