"Prodaja Brodosplita DIV-u bila bi nemoralna"

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić ocijenilo je neprihvatljivom prodaju tog brodogradilišta samoborskom DIV-a nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Kninu krajem prošlog tjedna podiglo optužnicu protiv vlasnika DIV-a Tomislava Debeljaka tereteći ga da je zloporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju probavio imovinsku korist veću od 3,5 milijuna kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske.

Poslije te optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Kninu bilo bi nemoralno, neljudski i nepošteno da Tomislav Debeljak bude kupac Brodosplita, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić.

Šegvić podsjeća kako je osobno ranije Državnom odvjetništvu u Splitu podnio dokumentaciju o "nezakonitim radnjama" samoborskog DIV-a u privatizacijskom postupku Brodosplita.

Odluka u četvrtak

Prema medijskim najavama Vlada bi u idući četvrtak trebala predstaviti konačnu verziju kuporodajnog ugovora koji se odnosi na Broodosplit, a iz Ministarstva gospodarstva je prošlog tjedna najavljeno kako bi ugovor sa samoborskim DIV-om trebao biti potpisan tijekom ljeta.

No, Šegvić ističe kako ne vjeruje da će Vlada u idući četvrtak, ukoliko bude predstavljala konačnu verziju ugovora, donositi bilo kakvu odluku u vezi Brodosplita.

Mi se protivimo eventualnom stečaju Brodosplita, pošto smatramo da bi takav razvoj događaja bio 'potop' za Split, Dalmaciju i Hrvatsku, te bi sindikati u tom slučaju učinili sve što je u njihovoj moći da se spriječi eventualni stečajni postupak nad splitskom brodogradilištem, kazao je Šegvić.

Općinsko državno odvjetništvo u Kninu tereti vlasnika tvrtke iz Knina da je od 31. siječnja 2007. do 31. prosinca 2009. kao vlasnik i direktor, kako bi izbjegao plaćanje poreza i doprinosa, naložio da se dio mjesečne plaće neistinito evidentira kao trošak terenskog rada i tako za tvrtku pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.592.294,94 kune na štetu proračuna Republike Hrvatske. (Hina/jk) 

 

Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox