Proizvođačke cijena na godišnjoj razini više za 4,9 posto

Foto: Shutterstock

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u prosincu lani su u odnosu na studeni ostale na istoj razini, a u odnosu na prosinac 2011. godine više su za 4,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). 

Kada se isključe cijene energije, proizvođačke su cijene na mjesečnoj razini zadržale istu razinu, a na međugodišnjoj porasle za 1,7 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u prosincu su u odnosu na studeni zadržale stabilnost, a u odnosu na prosinac 2011. godine više su za 6,9 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u prosincu su u odnosu na studeni bile niže za 0,2 posto, dok u odnosu na prosinac 2011. godine bilježe rast za 1,6 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u prosincu su u odnosu na studeni proizvođačke cijene energije pale za 0,1 posto, a za isti su postotak pale i cijene kapitalnih proizvoda, trajnih proizvoda za široku potrošnju i intermedijarnih proizvoda. Rast je zabilježen kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,1 posto.

Podaci na godišnjoj razini pokazuju visok rast proizvođačkih cijena u energiji, za čak 14,5 posto u odnosu na studeni 2011. Proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju u prosincu prošle u odnosu na prosinac 2011. godine više su za 3,3 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,1 posto. Pad na godišnjoj razini bilježi se kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,2 posto te kod kapitalnih proizvoda, za 0,5 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u prosincu prošle godine u usporedbi s istim mjesecom 2011. godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 24,4 posto, ponajviše pod utjecajem 33,9 postotnog rasta proizvođačkih cijena u vađenju sirove nafte i prirodnog plina. 

U prerađivačkoj industriji statistika bilježi rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini za 2,2 posto, pri čemu se primjerice u proizvodnji prehrambenih proizvoda bilježi rast za 5 posto, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 5,1 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 18,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 19,7 posto. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox