Proizvodnja energije 19,9 posto skuplja nego prošle godine

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u kolovozu su u odnosu na srpanj bile više za 1,6 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine za 5,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u kolovozu su na mjesečnoj razini više za 0,3 posto, a na godišnjoj razini za 1 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u kolovozu su u odnosu na srpanj više za 1,5 posto, a u odnosu na lanjski kolovoz više su za 7,8 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u kolovozu su u odnosu na srpanj povećane za 1,7 posto, dok su u odnosu na kolovoz 2011. veće za 2 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u kolovozu su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene energije porasle za 4,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto. Istodobno su cijene kapitalnih proizvoda pale za 0,1 posto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju ostale na istoj razini.

Na godišnjoj razini, u kolovozu su proizvođačke cijene energije porasle za 19,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,5 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale 0,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u kolovozu u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 38,1 posto. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na godišnjoj su razini uvećane 20,5 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 13,1 posto, a u prerađivačkoj su industriji porasle za 2,6 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox