Projekt "zelene vožnje" koji financira Europska unija

Novosti u projektu Eko vožnja je zakon, koji provodi Škola za cestovni promet Zagreb u suradnji s partnerima Prvom srednjom školom Beli Manastir, Gospodarskom školom Čakovec i Strojarskom i prometnom školom Varaždin, predstavljene su na konferenciji za novinare u Belom Manastiru.

 

Cilj ovog projekta je jačanje postojećeg obrazovnog sustava unutar strukovnih škola u podsektoru cestovnog prometa kako bi se podigla razina ekološke svijesti o racionalnoj vožnji jačanjem kompetencija nastavnika za prenošenje relevantnog znanja vezanog uz promjene načina vožnje radi zaštite okoliša. Za projekt je izdvojeno ukupno 1.293.673,41 kuna (171.222,74 eura), od čega Europska unija financira 88,13 posto.

Realizacija projekta započela je 22. rujna 2012. godine, a dosad je već značajno pridonijela unapređenju nastavnih kadrova i opreme kroz poboljšanje kvalitete obrazovanja u dijelu stručnih predmeta čiji sadržaji se odnose na eko vožnju i zaštitu okoliša. Tako su održana dva treninga kroz koje je educirano četrdeset nastavnika stručnih predmeta o sigurnoj i eko vožnji, dok je deset nastavnika instruktora vožnje u Austriji steklo certifikat instruktora eko vožnje. Podizanju kvalitete nastave o eko vožnji uvelike će pomoći i priprema posebnih udžbenika i priručnika koji su u tijeku izrade, o projektu će uskoro biti snimljen i film koji će služiti za daljnju edukaciju.

Vozila škole opremljena su s devet uređaja koji nadziru načine vožnje i eksploataciju vozila, a pružaju podatke o trenutnom položaju vozila i brzini kojom se kreće, podatke o prijašnjim kretanjima vozila te niz izvještaja o potrošnji goriva, bodovanju, kretanju i druge. Uređaji se sastoje od središnjeg računala za prihvat i slanje podataka zajedno s GPS sustavom i GSM antenom, EDM računala za izračun potrošnje goriva, računala sa sustavom Ribas koje simulira osobnog vozačevog trenera i prikazuje vozačke pogreške te sučelja za identifikaciju vozača.

Eko vožnja svoje uporište temelji na dvama osnovnim ciljevima, smanjenju potrošnje goriva i smanjenju emisije ispušnih plinova, a ostvaruje ih optimalnom tehnikom vožnje te razvojem ekološke svijesti i osobnosti vozača tijekom upravljanja automobilom. Tehnika eko vožnje obuhvaća prepoznavanje situacija u prometu i prilagođavanje vožnje tim situacijama te umjerenost u upravljanju komandama vozila kroz vožnju u višem stupnju prijenosa s nižim brojem okretaja, održavanje kontinuirane brzine i, osobito, izbjegavanje nepotrebnih i naglih ubrzanja, usporenja ili kočenja, a sve u skladu s prometnim propisima.

Procjena je nositelja projekta kako se uz eko vožnju može ostvariti ušteda od 10 do 20 posto goriva. Kod prosječnog automobila, koji je prije edukacije vozača o eko vožnji trošio 8 litara goriva na 100 kilometara, ta ušteda iznosi i do 3.000 kuna godišnje, uzimajući put od 15.000 kilometara kao prosječni godišnji pređeni put. Kod profesionalnih vozača, koji godišnje u prosjeku teretnim motornim vozilom prelaze 100.000 kilometara i prosječno troše oko 30 litara goriva na 100 kilometara, ta ušteda iznosi i između 30.000 i do 60.000 kuna godišnje. U konačnici, tvrtka koja raspolaže voznim parkom od 10 teretnih motornih vozila koji zajedno godišnje prijeđu u prosjeku milijun kilometara, može uštedjeti i do 600.000 kuna godišnje. (PS)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox