Promet u industriji porastao 11,9 posto u odnosu na prošlu godinu

Hrvatska industrija u kolovozu je zabilježila rast prometa na mjesečnoj razini za 3,3 posto, dok se na godišnjoj razini bilježi rast za 11,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Kumulativni podaci za prvih osam mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju da je ukupna prodaja hrvatske industrije veća za 1,6 posto. Po podacima DZS-a, prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u kolovozu u odnosu na srpanj bilježi njihov pad za 9,3 posto, a pod utjecajem pada narudžbi sa stranog tržišta za 21,7 posto. Narudžbe s domaćeg tržišta su porasle za 1,5 posto.

U odnosu na kolovoz 2011. narudžbe su porasle za 25,6 posto, pri čemu su naručitelji sa stranih tržišta svoje narudžbe povećali za 35,5 posto, dok su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 1,6 posto. Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je na rast narudžbi na godišnjoj razini utjecao rast narudžbi intermedijarnih proizvoda za 62,1 posto te narudžbi kapitalnih proizvoda za 11,3 posto.

Istodobno su na godišnjoj razini narudžbe trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 71,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnu za 18,3 posto. Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi je u razdoblju od siječnja do kolovoza zabilježila rast narudžbi za 15,9 posto prema istom razdoblju lani. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox