Prošao prijedlog zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, jedino Kajin malo "kuri frku"

Saborski klubovi podržali su prijedlog zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, kojim se kani smanjiti negativni utjecaj vanjske rasvjete na okoliš i ljudsko zdravlje te energetsku učinkovitost.

 

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Nikola Ružinski kazao je da se zakon odnosi na onečišćenje koje izaziva vanjska rasvjeta te propisuje da bi se u idućih pet godina trebale realizirati mjere energetske učinkovitosti kroz obvezu primjene najboljih raspoloživih tehnika.
Većina klubova taj je rok ocijenila prekratkim, posebno s obzirom na velika financijska sredstva koja iziskuje, a koja su prevelika za općine i gradove.

Marina Matulović Dropulić najavila je amandman HDZ-a po kojemu bi se rok od pet godina odnosio samo na gradnju novih objekata, a da se za postojeće objekte ne navodi fiksni rok, već obveza da se zakon primjenjuje kod njihove rekonstrukcije. Proizvođači rasvjetne opreme po zakonu bi se obvezali i na korištenje rasvjetnih sredstava koja troše najmanje energije te materijale koji su podložni reciklaži.

Prilika za konkuriranje na svjetskom tržištu

Matulović Dropulić (HDZ) na tu zakonsku odredbu gleda kao mogućnost da domaći proizvođači iskoriste svoje znanje i iskustvo da sa rasvjetnim proizvodima konkuriraju na europskom i svjetskom tržištu.
Marijana Petir (HSS) upozorila je da se u Hrvatskoj još uvijek sustav rasvjete zasniva na zastarjelim tehnološkim rješenjima, iako nova, naglasila je, i do 50 posto štede energiju. Upozorila je i na negativan utjecaj svjetlosnog onečišćenja na ljude, biljke i životinje te pozvala na široku javnu raspravu prije izrade konačnog teksta zakona.

Za Damira Kajina (IDS) predloženi zakon je sjajan, ali se pita postoji li i skrivena namjera da se nekome pogoduje ili ošteti država. I zakon o bocama je sjajan, ali je na kraju ispalo da je ta dobra namjera nanijela štetu Hrvatskoj od 600 milijuna kuna i da je Vinko Mladineo (predsjednik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) danas u zatvoru - rekao je Kajin.

Kazna od 15 do 100 tisuća kuna

Zakon predviđa i novčane kazne za njegovo kršenje, od 15.000 do 30.000 kuna za odgovorne te od 50.000 do 100.000 kuna za pravne osobe.
Zdenko Franić (SDP) smatra kako odgovornost za neprimjenu ili kršenje zakona ne bi smjeli snositi samo proizvođači, već i ovlašteni projektanti, nadzornici, izvoditelji radova, odnosno osobe s javnim ovlasima. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox