Prošle godine 3,3 posto više turista i 4 posto više noćenja

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj je prošle godine u komercijalnim smještajnim objektima boravilo 3,3 posto više turista nego u godini prije, a broj noćenja povećan je za 4 posto, pokazuju objavljeni prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku. 

Povećanje turističkog prometa ostvareno je zahvaljujući većem dolasku stranih gostiju, dok se kod domaćih turista bilježe minusi. Tako je u Hrvatskoj u 2012. godini bilo 4,5 posto više dolazaka stranih turista nego u godini prije, a to činili 87,6 posto svih dolazaka. Još veći udjel strani su turisti imali u ukupnim noćenjima u Hrvatskoj, od gotovo 92 posto, a njihovih je noćenja bilo 5,1 posto više nego u 2011.

Domaćih je pak turista lani bilo 4,1 posto manje nego u prethodnoj godini, a broj njihovih noćenja u padu je za 6,8 posto. Tako je i udio noćenja domaćih turista u ukupnim noćenjima smanjen na 8,3 posto (sa 9,3 posto u 2011.).

U zadnjem mjesecu prošle godine, u prosincu, u Hrvatsku je došlo nešto manje turista nego u istom mjesecu 2011., njih 1,9 posto manje, zabilježen je i blagi pad noćenja od 0,4 posto, a ti su padovi posljedica smanjenog prometa domaćih turista. Stranih je turista i u prosincu došlo više i to 3,8 posto više, a ostvarili su 5 posto više noćenja nego u prosincu 2011. Domaćih je pak turista u prosincu bilo 8,3 posto manje, a njihovih noćenja manje za 7,1 posto nego u istom mjesecu godine prije. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox