Prosvjed protiv NATO-a: U Lisabonu traje ''antisummit''

Pedesetak aktivista za mir okupilo se u petak u jednoj lisabonskoj srednjoj školi kako bi prosvjedovali protiv NATO-ova susreta na vrhu, u organizaciji Međunarodne koordinacije protiv NATO-a (ICC), u prigodi službene sjednice čelnika Sjevernoatlantskog saveza.

Više od 150 aktivista za mir nije nam se moglo pridružiti, jer su vraćeni s portugalske granice - istaknuo je u svom nastupnom govoru glasnogovornik ICC-a, Nijemac Reiner Braun koji je početkom tjedna najavio dolazak 300 do 400 ljudi.

Ovo je još jedan dokaz da NATO i demokracija ne idu zajedno - dodao je pred slušateljima, među kojima su bili predstavnici organizacija iz Njemačke, Belgije, Španjolske, Francuske i Irske.

U petak ujutro, glasnogovornik portugalske policije potvrdio je za agenciju France Presse da je "dvjestotinjak ljudi vraćeno", uglavnom aktivista, otkako je u utorak uvedena kontrola na granici Portugala koji ne želi da se ponove sukobi što su obilježili prošli NATO-ov summit u travnju 2009. u Strasbourgu.

Na tom "antisummitu" koji treba trajati do nedjelje, sudionici će slušati predavanja o novoj strategiji NATO-a, njegovu nuklearnom arsenalu, odnosima s Rusijom i stanju u Afganistanu, temama koje su na dnevnom redu svjetskih čelnika koji će se okupiti u četvrti daleko od središta portugalske prijestolnice. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox