Prosvjed radnika Jadrankamena

Oko 200 radnika Jadrankamena iz Pučišća na otoku Braču danas je ponovno trajektima stiglo u splitsku gradsku luku odakle su došli pred zgradu uprave tog poduzeća u Splitu gdje prosvjeduju zbog teškog stanja u toj tvrtki u stečaju.

Radnike je u splitskoj Trajektnoj luci dočekao saborski zastupnik don Ivan Grubišić, koji je u kratkom obraćanju rekao kako će se u Saboru zauzimati za prava radnika. Don Grubišić je kazao kako tvornice trebaju pripasti radnicima te da je sadašnja teška situacija posljedica zbivanja tijekom privatizacije hrvatskih tvrtki. Radnici su hodajući nekoliko kilometara splitskim ulicama nosili transparente sa napisima "Bajiću zar čekaš da ulica riješi kriminal", "Samupravljanje je radnička perspektiva", "Živio socijalizam i radničko samoupravljanje", Tuđe nećemo svoje ne damo".

Radnicima Jadrankamena se pridružilo i više radnika splitskih tvrtki Dalmacijavino i Uzor. Po dolasku pred zgradu uprave predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić je u nazočnosti policijskog osiguranja ušao u uredske prostorije. Prema neslužbenim saznanjima on bi u uredskim prostorijama trebao sastati sa stečajnim upraviteljem Jadrankamena Ivom Bučanom. Za vrijeme prosvjeda ispred zgrade uprave radnici su istaknuli višemetarski transparent na kojem piše "Jadrankamen nije teniski meć Orešar - Vilović". Bruno Orešar većinski je vlasnik Jadrankamena, a Vedran Vilović predsjednik uprave te tvrtke u ostavci.

Ovo je drugi prosvjed radnika Jadrankamena splitskim ulicama u posljednjih nekoliko dana. U prošli su petak nezadovoljni radnici Jadrankamena također prosvjedovali splitskim ulicama i ispred zgrade uprave poduzeća, ali tada nisu mogli ući u uredske prostorije jer je bila skinuta brava sa ulaznih vrata. Trgovački sud u Splitu 29. ožujka otvorio je stečaj nad Jadrankamenom. Prijedlog za otvaranje stečaja početkom ožujka podnio je predsjednik uprave te tvrtke Vedran Vilović. Žiro-račun Jadrankamena blokiran je od 5. siječnja ove godine. Po podacima iz rješenja Trgovačkog suda o pokretanju stečaja, na dan 8. ožujka dospjele obveze Jadrankamena prema radnicima za plaće od studenog prošle do veljače ove godine iznosile su 3,4 milijuna kuna, prema dobavljačima 20,1 milijun kuna, prema državnom proračunu za poreze i doprinose 33,5 milijuna kuna, a prema bankama 66,2 milijuna kuna. Po podacima iz privremenog konsolidiranog nerevidiranog financijskog izvješća za 2011., Jadrankamen je prošlu godinu završio s gubitkom od 21,1 milijun kuna. (Hina/HT)

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox