Prosvjed radnika TŽV-a Gredelj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dvjestotinjak radnika TŽV Gredelj od jutros prosvjeduje pred upravnom zgradom tvrtke, koja je od 1. listopada u stečaju, tražeći smjenu stečajnog upravitelja Pere Hrkaća kojem, kako su najavili, neće dopustiti ulazak u zgradu. 

Kordon radnika postavio se pred ulaz u zgradu, čekajući kada će se Hrkać pojaviti, a glavni sindikalni povjerenik u Gredelju Željko Starčević najavljuje osnivanje kriznog stožera i traži postavljanje novog stečajnog upravitelja koji će pravedno i odgovorno voditi stečajni postupakHrkać je pokazao da je nesposoban voditi stečajni postupak u Gredelju, hoćemo drugog stečajnog upravitelja, rekao je Starčević.

Po riječima prosvjednika, Hrkać u proteklih mjesec dana nije ispunio svoje obveze - trebao je do danas, kada istječe otkazni rok, podijeliti ugovore o radu radnicima koji će nastaviti raditi u stečaju te predočiti radnicima njihove tražbine u koje ulaze tri zaostale plaće, otpremnine, neisplaćeni regresi i božićnice, te naknade za neiskorištene godišnje odmore.

Nitko od 1.450 radnika još uvijek ne zna tko ostaje, a tko odlazi na burzu rada, iako je to trebalo biti riješeno do danas u 15 sati, izjavio je novinarima predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ustvrdivši da je Hrkać radnike doveo "u potpunu pravnu nesigurnost". Starčević je radnike zamolio da se suzdrže od incidenata kako bi skup protekao bez nasilja. Prosvjedni skup osigurava policija, a zasad sve protiče mirno, budući da Hrkać još nije došao u upravnu zgradu Gredelja.

TŽV Gredelj je u stečaju od 1. listopada, nakon što su mu početkom rujna blokirani računi. Po ranijim tvrdnjama stečajnog upravitelja Hrkaća, dugovi tvrtke prema vjerovnicima i radnicima dosegnuli su iznos od 800 milijuna kuna. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox