Prosvjed sindikata u centru Zagreba

Matica hrvatskih sindikata najavila je prosvjed na Markovu trgu i Trgu bana Jelačića radi obrane socijalne države i otpora politici štednje.

Organiziramo prosvjed u obranu socijalne države koju nam podmuklo pokušavaju oteti, na otpor ekonomskoj politici koja zatvara radna mjesta, protiv smišljenog smanjenja cijene rada u cijeloj zemlji, protiv dokazano pogrešne politike strogih mjera štednje koja nemilice udara po obrazovanju i zdravstvu, poručuje Matica u priopćenju. Matica hrvatskih sindikata, koja okuplja tri sindikata prosvjete i znanosti i sindikat medicinskih sestara, organizira prosvjed nakon što je Vlada pokrenula postupak otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe te pozvala sindikate javnih službi na pregovore o novom TKU-u.

Do otkazivanja TKU-a došlo je zato jer sindikati članovi Matice nisu pristali na Vladin prijedlog izmjena TKU-a kojim bi im se, zbog štednje u državnom proračunu, smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća. Sindikati osnovnih i srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara nisu se htjeli odreći regresa i božićnica i pristati na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz bez da se Vlada obveže da će im sve to naknadno isplatiti, nakon što Hrvatska izađe iz krize.

Povorka od Trga Francuske Republike do Trga bana Jelačića

Prosvjed sindikata započet će okupljanjem u 11 sati na Trgu Francuske Republike, a povorka će se kretati Ilicom do Trga bana Jelačića, gdje će biti postavljena pozornica s razglasom i video zidom. Manja kolona od 1500 sudionika uputit će se Zakmardijevim stubama, ulicom Dverce i Ćirilometodskom ulicom na Trg svetog Marka.

Ostali sudionici prosvjeda ostat će na Jelačićevu trgu gdje će pomoću video zida moći pratiti i događanja na Trgu svetog Marka. Nakon govora i drugih sadržaja prosvjedna povorka će se istim putem vratiti na Trg bana Jelačića gdje će se, uz zabavni program, prosvjed privesti kraju, najavljuje Matica. Koalicija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS) uputila je danas podršku prosvjedu istaknuvši kako su smanjenje prava i plaća zaposlenih u prosvjeti, znanosti i zdravstvu samo "vrh ledene sante" Vladine politike štednje koja se, ne samo u Hrvatskoj već i u globalnim razmjerima, pokazuje neuspješnom i štetnom.

Predstavnici članova sindikata udruženih u SSSH i HUS solidarno će se pridružiti prosvjednoj povorci izražavajući podršku toj sindikalnoj akciji jer svi hrvatski radnici, neovisno o sektoru u kojem rade, na svojoj koži osjećaju sve promašaje hrvatskih Vlada, poručuju te dvije središnjice.

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox