Prosvjeda ribara ipak neće biti?

Na današnjem sastanku u Splitu državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića sa predstavnicima ribarskog sektora postignut je visok stupanj suglasnosti glede prijedloga pravilnika o povlastici za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, koji je u procesu donošenja, te su uklonjeni razlozi za organiziranje prosvjeda koje su najavljivali nezadovoljni ribari.

 

Trenutačno u Hrvatskoj imamo oko 3.900 povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova (koje se izdaju vlasniku plovila) i to će, kako sada stvari stoje, tako i ostati jer se nijedno pravo po prijedlogu pravilnika ne ukida, izjavio je Božanić novinarima nakon sastanka.

Na upit kako komentira prijetnje nezadovoljnih ribara prosvjedima, Božanić je rekao kako se na današnjem sastanku vidjelo da je dio razloga za bunt ribara bio zbog nerazumijevanja predloženog teksta pravilnika, ali postoje razlozi nezadovoljstva ribara koji su, kako je rekao, opravdani te se dio njih na današnjem sastanku uvažio, a dio nije. Htjeli smo da se određene povlastice za manje plovilo ne mogu izgradnjom većeg plovila prenositi na veće plovilo. No, ipak smo napravili ustupak tako što se starije manje plovilo može zamjeniti novim većim plovilom i pri tomu smo uvažili argument da je veće plovilo sigurnije za plovidbu - kazao je Božanić objašnjavajući koje su primjedbe ribara danas prihvaćene. Pritom je upozorio da se neće moći 'špekulirati' na način da se manje plovilo, koje nije bilo aktivno, zamijeni uvozom plovila dužine 30 ili 40 metara.

Objasnio je kako danom ulaska u Europsku uniju Hrvatska prihvaća europsku ribarsku politiku te se s njom već usklađujemo. Europska unija definira da moramo napraviti planove upravljanja za ribolov, a to znači određeni broj ribara sa određenim alatima u određenom prostoru, kazao je Božanić. Napominjući kako se novim pravilnikom o povlasticama želi zašititi morske resurse te interese sadašnjih ribolovnih aktivnosti dodao je da moramo ujedno spriječiti dodatne ribolovne aktivnosti, jer to znači atak na resurse i manju zaradu za postojeće ribare.

 

Nema potrebe za prosvjedima

 

Predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Ante Fabijanić rekao je kako nema potrebe organizirati prosvjede koje su najavljivali ribari. Po njegovim riječima usvajanje novog pravilnika o povlasticama treba biti završeno do kraja ove godine do kada će u pregovorima sa EU-om biti zatvoreno i 13. poglavlje koje obuhvaća tu materiju. Ujedno je upozorio na štetnost izlova sitne nedorasle plave ribe naglasivši kako se to mora spriječiti.

Na upit kako komentira najnovije poskupljenje cijene dizel goriva, Fabijanić je rekao kako je to pogodilo ribarstvo, koje je u jako teškom stanju, navodeći da sada ribari imaju 60 posto rashoda samo na gorivo. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox