Prosvjedi u Ferovcu se nastavljaju

Oko 150 seljaka sa stotinjak traktora i ostalih strojeva prosvjeduju na raskrižju ceste kod Ferovca prema Slavonskom Brodu, Našicama i Požegi te i dalje ostaju na cesti, a razočarani su što ministar poljoprivrede Petar Čobanković nije jutros došao na najavljeni razgovor, kaže predsjednik koordinacije seljački udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić.


Seljaci su u Ferovcu proveli cijelu noć, noćas su se povukli s vozilima uz rub ceste kako bi se moglo prometovati, a od jutros su ponovno blokirali cestu i dozvoljavaju prolaz samo kolima hitne pomoći i đačkim autobusima. Prosvjedi nezadovoljnih seljaka se šire, osim u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji, prosvjeduju i u Bjelovarsko-bilogorskoj i u Varaždinskoj županiji, a prosvjedi se najavljuju u većem broju hrvatskih županija, rekao je Dukić. Kaže kako neće ići u Zagreb na razgovore ministra Čobankovića s dijelom seljačkih udruga i ribara.

Naši su zahtjevi jasni i ministru je mjesto ovdje među nama da ih rješavamo - ističe Dukić. Iako smo, kaže, "razočarani što ministar, unatoč najavi i obećanju, nije došao u Ferovac, mi se na njega ne ljutimo, jer znamo da o svemu odlučuje netko drugi".

I predsjednik Nezavisnih seljaka Mato Mlinarić razočaran je što ministar Čobanković nije došao u Ferovac, jer su seljaci, koji samo traže svoja prava kako bi mogli raditi, opet marginalizirani. Ministar Čobanković jutros je obavijestio čelnike prosvjeda da zbog novonastalih i neodgodivih obveza ne može doći na najavljeni sastanak u Ferovac.

Iz Ministarstva su za danas u podne najavili sastanak u Zagrebu s predstavnicima ribara, a za poslijepodne sastanak s predstavnicima udruga poljoprivrednih proizvođača.

Ići u Zagreb ili ne

Dukić kaže da na taj sastanak neće ići i ponavlja da se zahtjevi seljaka koji prosvjeduju uz ostalo odnose na isplatu poticaja u punom iznosu, reprogramiranje kredita, legalizaciju farmi za nula kuna, jeftiniji plavi dizel, kamate od najviše četiri posto, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. godinu, te da ova godina ne bude referentna godina.

Predsjednik Udruge Brazda iz Đakova Mato Brlošić u telefonskoj je izjavi najavio kako će seljaci Osječko-baranjske županije sutra na nekoliko punktova organizirati prosvjede. Dodao je kako još uvijek ne zna da li će ići na današnji razgovor s ministrom Čobankovićem u Zagreb, jer se o tome dogovara sa članovima svoje udruge. Ako se u Zagrebu danas postignu dogovori s kojima bi bili zadovoljni, naravno da nećemo ići u prosvjede, rekao je.

Na razgovor s ministrom Čobankovićem u Zagreb neće predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac koji je u telefonskom razgovoru najavio da seljaci Vukovarsko-srijemske županije sutra kreću u prosvjede. Svi naši zahtjevi su i pismeno dostavljeni, a svako odugovlačenje poput poziva da dođemo u Zagreb nema smisla, rekao je poručujući da "nema odustajanja dok nam država ne ispuni opravdane zahtjeve i omogući da hrvatski seljak može raditi". Na kojim će punktovima sutra u Vukovarsko-srijemskoj županiji biti prosvjedi odlučit ćemo večeras - rekao je Pokrovac. (Hina/SJ)

 

Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox