Prosvjednici nazvali Mađarsku "Orbanistanom"

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u ponedjeljak u Budimpešti protiv novog mađarskog ustava, ocijenivši ga štetnim za demokraciju, dok je vlada na prigodnoj svečanosti slavila početak njegove primjene.

Organizatori prosvjeda pod geslom "Opet će biti republika" rekli su da se u ponedjeljak predvečer na jednoj od glavnih budimpeštanskih prometnica okupilo gotovo 100.000 ljudi. Geslo prosvjeda odnosilo se na novu odredbu ustava koji je stupio na snagu 1. siječnja, kojom se ime Republika Mađarska mijenja u Mađarska.

Prosvjednici su uzvikivali slogane protiv vlade premijera Viktora Orbana i nosili transparente s natpisima "Dosta je!", "Orbanova diktatura", "Orbanistan" i slične, dok su članovi vlade i predsjednik Pal Schmitt pristizali u Državnu operu gdje se održavala proslava u povodu stupanja na snagu novog ustava.

Temeljni mađarski zakon prihvaćen u travnju dvotrećinskom većinom, koju u parlamentu ima Orbanova stranka Fidesz, naišao je na kritiku Europske unije, američke državne tajnice Hillary Clinton i Amnesty Internationala. Kritičari ustava ističu da on ograničava ovlasti ustavnog suda, prijeti medijskoj slobodi i pojačava političku kontrolu nad pravosuđem. (Hina/jk)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox