Protiv zakona: Umjesto u kunama radnicima plaćaju Konzumovim bonovima

Plaćanje radnika u Konzumovim bonovima u zadnje je vrijeme postala uvriježena praksa nekih poslodavaca, ali na taj način krše zakon, novac daju Konzumu, a radnik nema slobodno pravo upravljati svojom plaćom, piše tportal.

Na Njuškalu se mogu pronaći oglasi kojima ljudi prodaju upravo Konzumove bonove.

Nudim 5 puta 100 kn bon Konzum za 450 kuna keša. To jest, nudim popust od 50 kuna. Da objasnim: radim u firmi gdje se jedan dio plaće isplaćuje u bonovima, a budući da ja ne kupujem u Konzumu, cilj mi je riješiti se bonova. Bonovi su s pečatom i potpisom i nisu nikakvi lažnjaci, stoji u oglasu zaposlenika koji je umjesto plaće dobio bon u vrijednosti od 500 kn.

I radnici propalog Diokija, koji su bez plaće šest mjeseci, prošli su tjedan obradovani trgovačkim bonovima. Umjesto da Agrokor plati Diokiju plastiku, 180.000 kuna podijeljeno je radnicima u Konzumovim bonovima, a oni će ih vrlo brzo vratiti u Todorićev sustav. I Crkva je pred Božić pomogla radnicima propale sisačke Željezare, no ne zakonom propisanom valutom kunom, nego je za 920 radnika uplatila 250.000 kuna Konzumu!

HNB: To je protuzakonito!

 Hrvatska narodna banka o ovom je pitanju jasna: Zakon krše i Konzum koji pokriva svoj dug izdajući bon i tvrtka koja ga koristi kao sredstvo plaćanja zaposlenika.  Riječ je, kako su napomenuli u HNB-u, o kršenju Zakona o čeku. Međutim, sankcioniranje kršenja tog zakona nije u njihovoj, nego u nadležnosti Ministarstva financija.

Gospodarstvo na taj način kreira novac, to su praktično dodatni kanali emisije novca! Bon izdan od poslodavca upućuje djelatnika na točno određenu trgovinu čime ga se onemogućuje da svoj dohodak troši po svom izboru. Bon zapravo postaje ček kojeg izdaje poslodavac, kazao je Guste Santini u razgovoru za tportal, upozoravajući da se ovom praksom isključuje tržište kao mjesto ravnopravnog sučeljavanja ponude i potražnje, prodavatelja i kupca. Zaposlenik može birati bon ili se suočiti s mogućom neisplatom plaće.

Što je s radnikom?

Uzrok ove prakse je u ograničenoj likvidnosti poduzetnika, koji moraju izvršiti svoje obveze pa se dogovaraju s Konzumom, koji pak višestruko proitira.

Krešimir Sever je za tportal komentirao kako ''radnik sam treba aspolagati svojom plaćom, a ne da se utječe na njegovu slobodnu volju i da ga se usmjerava da kupuje u trgovačkoj kući s kojom njegova tvrtka radi prijeboj''.

Upozorava da tvrtka na taj način, osim što nezakonito isplaćuje plaću, vjerojatno izbjegava i plaćanje poreza i doprinosa na taj dio plaće.  (jh)

 

 

Izvor: www.tportal.hr
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox