Provjerite fiskalni račun putem interneta

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Porezna uprava je od početka rada sustava fiskalizacije, od 27. prosinca od 10 sati, do jučer u 15 sati zaprimila više od 6,6 milijuna zapisa za račun. 

Stigli su od 8.527 različitih OIB-a te više od 43,4 tisuće zapisa poslovnih prostora od 8.615 različitih OIB-a, priopćeno je poslijepodne iz Ministarstva financija iz kojeg su izvijestili i da građani mogu provjeriti fiskalne račune na internet stranici Porezne upraveZakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a po podacima Porezne uprave tijekom jučerašnjeg dana, odnosno od 1. siječnja od 00,00 sati, do danas, 2. siječnja u 15,00 sati, sustav je zaprimio 2,67 milijuna zapisa za račun od 8.193 različitih OIB-a, te 11.946 zapisa poslovni prostor od 3.759 različitih OIB-a.

Iz Porezne uprave naglašavaju kako od samog početka produkcijskog rada pa do danas nije bilo niti jednog prekida u radu sustava fiskalizacije, niti je sustav radio otežano na bilo koji način. Naime, Porezna uprava na dnevnoj bazi ima potpuni uvid u broj zaprimljenih računa, broj obveznika fiskalizacije koji ih izdaju te broj poslovnih prostora koji se spajaju na server Porezne uprave. Građani fiskalne račune, s datumom izdavanja najranije od 1. siječna, od danas mogu provjeriti na internetskoj stranici Porezne uprave: http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/fiskalizacija_provjera.asp.

Za koga je fiskalizacija obavezna?

Iz Ministarstva financija u priopćenju iznose i neke osnovne informacije o prvoj fazi uvođenja sustava fiskalizacije. Od 1. siječnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisana je za - velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu - bez obzira koju djelatnost obavljaju, te za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane (Oznaka I područja NKD 2007.).

Ta djelatnost, kako objašnjavaju, obuhvaća djelatnosti: smještaj - hoteli, odmarališta, kampovi i sličan smještaj; djelatnosti pripremanja i usluživanja pića; djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane; djelatnosti keteringa i ostale djelatnosti pripreme pića i usluživanja hrane.

Obveznici fiskalizacije koji po nekom kriteriju moraju započeti postupak fiskalizacije, dužni su postupak provedbe fiskalizacije provoditi za ukupnu djelatnost, navode iz Ministarstva financija. Objašnjavaju pritom kako to znači da, ako obveznik primjerice obavlja djelatnost ugostiteljstva i trgovine, je s obzirom na djelatnost ugostiteljstva obveznik fiskalizacije s 1. siječnja 2013., ali za ukupnu djelatnost, što znači da se to odnosi i za djelatnost trgovine. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox