Prva rezanja: 5.000 otkaza za radnike s ugovorom na određeno

Vlada planira ove godine otpustiti oko 5.000 radnika u javnom sektoru, a radi se uglavnom o osobama s ugovorima o radu na određeno vrijeme ili ugovorima o djelu, rečeno je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Proračunske uštede u javnom sektoru od dvije milijarde kuna temelje se na ukidanju 1,1 milijarde kuna za posebne dodatke, otpuštanju oko 5.000 ljudi čime bi se uštedjelo oko 400 milijuna kuna, ukidanju većine prekovremenih sati što je iznos od 200 milijuna kuna, te uštedama na materijalnim troškovima.

Govoreći o nužnosti racionalizacije i restrukturiranja u javnom sektoru, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da će uprave javnih poduzeća to dogovarati sa svojim sindikatima. Ako znamo da je prosječna brzina vlaka u Hrvatskoj 60 kilometara na sat, jasno je da tu ima prostora za racionalizaciju, kazao je Mrsić.

Zapošljavanje na određeno - izuzetak

 Sindikati smatraju da se otpuštanje zaposlenih na određeno vrijeme ne smije provoditi "sistemom sjekire" već je nužna ozbiljna analiza, kaže sindikalni predstavnik Mladen Novosel. Zapošljavanje na određeno vrijeme mora biti izuzetak, a ne pravilo, tako da nam sada čak 90 posto novozaposlenih ima ugovore o radu na određeno vrijeme.

Predstavnik sindikata ističe kako cilj Hrvatske mora biti zapošljavanje barem 2,2 milijuna ljudi, umjesto sadašnjih 1,4 milijuna, što je ekonomski neodrživo. (Hina/jk)

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox