Prvi domaći ETF fondovi u Hrvatskoj vezani uz CROBEX10tr i SBITOP

InterCapital Asset Management, dio InterCapital Grupe i vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, s preko 15 godina nagrađivanog rada i preko tri milijarde kuna imovine pod upravljanjem, prije 2 mjeseca pokrenuo je prve domaće ETF-ove (Exchange Traded Funds) kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi.


Lansiranjem prvih ETF-ova na domaćem tržištu od strane InterCapital Asset Managementa ulagačima je omogućeno jednostavno i efikasno ulaganje u najbolje hrvatske i slovenske kompanije, čime je napravljen ogroman iskorak u unaprjeđenju domaćeg tržišta kapitala.
Da se radi o investitorima atraktivnom proizvodu koji su prepoznali i domaći investitori govori i činjenica da su se ETF-ovi, od njihova pokretanja 17. studenog 2020. godine (prije 2 mjeseca), po volumenu trgovanja našli među prvih 10 po redovnom prometu na Zagrebačkoj burzi, čime se ubrajaju u njezina najlikvidnija izdanja.

Zaključno s 13. 1. 2020. godine ukupan promet trgovanja InterCapital CROBEX10TR UCITS ETF-om iznosio je gotovo 15 milijuna HRK, a InterCapital SBI TOP UCITS ETF-om 8,5 milijuna HRK. Dakle, prosječni dnevni volumen trgovanja InterCapital CROBEX10TR UCITS ETF-om iznosio je gotovo pola milijuna HRK, dok je prosječni dnevni volumen trgovanja InterCapital SBI TOP UCITS ETF-om iznosio gotovo 250 tisuća HRK, te se u oba slučaja radi o iznimno likvidnom ulaganju uz najmanji bid-ask spread na tržištu.

Ukupna imovina InterCapital CROBEX10TR UCITS ETF-a trenutno iznosi 19,5 milijuna HRK, a InterCapital SBI TOP UCITS ETF-a 9 milijuna HRK, te očekujemo daljnji rast interesa ulagača i imovine pod upravljanjem u skladu s globalnim trendovima gdje su ETF-ovi najbrže rastući oblik investicijskih fondova.

U skladu s pozitivnim kretanjem na regionalnim dioničkim tržištima krajem 2020. godine, i ETF-ovi su zabilježili pozitivne prinose od osnutka: InterCapital CROBEX10TR UCITS ETF ostvario je prinos od 8,8%, a InterCapital SBI TOP UCITS ETF-a prinos od čak 14%.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox