Prvi koraci naftnog projekta vrijednog 1,2 milijarde kuna

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor na JANAF-ovom terminalu Omišalj na otoku Krku, otvorila je radove na izgradnji triju novih spremnika za sirovu naftu. Riječ je o radovima temeljenja i pripremnim radovima za izgradnju prva tri spremnika za sirovu naftu.

 

Izvođač radova na izgradnji tih spremnika odabrat će se javnim natječajem koji je u tijeku, a radovi bi trebali početi sredinom svibnja. Premijerka Kosor istaknula je kako je to jedan od investicijskih projekata čiji je početak realizacije najavljen za prvo tromjesečje ove godine.

Svi projekti koje je vlada najavila za pokretanje u prvom tromjesečju se ostvaruju ili će biti pokrenuti do kraja tog razdoblja, rekla je Kosor i najavila da će se u Vladi uskoro pripremiti projekti javnog sektora za drugo tromjesečje.
Vlada ujedno uklanja i sve preostale moguće zapreke za privatna ulaganja, a to je zadaća ne samo vlade, nego i lokalne samouprave, kazala je Kosor. Istaknula je da se razmatraju mogućnosti jačanja energetske sigurnosti zemlje uz ostalo i razvijanjem novih projekata u energetskom sektoru.

Rast BDP-a za više od 1,5 posto

I ovom prigodom premijerka je pozvala sve, kako je rekla, koji žele dobro Hrvatskoj i hrvatskom gospodarstvu da se pridruže vladi u naporima prevladavanja krize. Kosor je pozvala gradove, općine, županije, sindikate i poslodavce da se pridruže, jer ćemo, kaže, samo zajedno biti uspješni. Cilj je ostvarenje rasta BDP-a u ovoj godini i za više od planiranih 1,5 posto.

Predsjednik uprave JANAF-a Ante Markov istaknuo je da je to najveći i najznačajniji projekt JANAF-a u Omišlju.
Na terminalu Omišalj ukupno se planira izgradnja osam spremnika za sirovu naftu, svaki kapaciteta po 80 tisuća prostornih metara, te spremnika za naftne derivate ukupnog kapaciteta 100 tisuća prostornih metara. Ukupna vrijednost projekta je oko 1,2 milijarde kuna, a značajan dio odvojit će se za zaštitu okoliša, kazao je Markov.

Završetak cjelokupne investicije predviđen je do 2015. godine, a spremnici će se koristiti za skladištenje državnih obveznih zaliha te za komercijalne potrebe.

JANAF je posljednjih godina započeo veliki investicijski ciklus kojem je cilj povećanje sadašnjih spremničkih kapaciteta sa 1,06 milijuna prostornih metara za sirovu naftu i 100 tisuća prostornih metara za naftne derivate za daljnjih 1,12 milijuna prostornih metara za naftu i 260.000 prostornih metara za naftne derivate. Procjena investicijskih ulaganja je 1,6 milijardi kuna u narednih pet godina. (Hina/MJ)

 

Foto: www.vlada.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox