Prvi uspjeh projekta „život od jedne tone“

Tek nešto više od tri mjeseca od početka projekta „život od jedne tone“, članovi obitelji Lindell iz Hässelbyja ostvarili su značajan napredak na putu klimatski optimiziranog životnog stila. Članovi obitelji smanjili su svoje emisije za 64 posto, tj. na 2,6 tona godišnje po osobi što je odličan uspjeh u usporedbi sa 7,3 tona godišnje s koliko su startali na početku projekta.

 

„One Tonne Life“ (život od jedne tone) projekt je u kojem su kompanije A-hus, Vattenfall i Volvo zajedno sa specijaliziranim partnerima ICA i Siemens stvorili ekološki osviješteno domaćinstvo. Izazov u kojem sudjeluje obitelj Lindell - otac Nils, majka Alicja i djeca Hannah i Jonathan – sastoji se u pokušaju da se godišnja emisija ugljičnog dioksida smanji po osobi za ukupno jednu tonu. To odgovara razini, koja će po svemu sudeći biti potrebna, ukoliko želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene.

Porodica Lindell napustila je na 6 mjeseci svoj dom iz 70-tih godina prošlog stoljeća i gotovo 10 godina star automobil te ih zamijenila za potpuno novu, klimatski optimiziranu drvenu vilu (djelo kompanije A-hus) i električni Volvo C30. Kompanija Vattenfall snabdijeva domaćinstvo obnovljivom energijom i tehnologijom, dok su specijalizirani partneri ICA i Siemens zaduženi za hranu i kućanske aparate.

Sve dosad nismo morali praviti bilo kakve velike kompromise u našem svakodnevnom životnom stilu. Napredna tehnologija je potrebu za niskom emisijom CO2 učinila laganom. Teža odricanja vjerojatno tek slijede. Završni potez ka postizanju emisije od jedne tone vjerovatno će biti još teži - ističe Alicja Lindell.

Najveći napredak na polju prijevoza i potrošnje električne energije

Prijevoz i potrošnja električne energije su dva segmenta u kojima je postignut najveći napredak. Emisije u transportu su smanjene za masivnih 93 posto. Obiteljski Volvo C30 Electric dopunjava se elektricitetom dobijenim hidroenergijom, a kada su Lindell-ovi poželjeli otići na skijanje, odabrali su vlak. Ukoliko se na proljeće obitelj odluči više koristiti svoje bicikle, razina emisija od prijevoza bit će dodatno smanjena.

Testna vila, djelo kompanije A-hus, istovremeno je i kuća i proizvođač struje te se ne može uspoređivati s klasičnim domovima. Nova kuća posjeduje zidove prekrivene solarnim jedinicama koje prilikom proizvodnog procesa možda bilježe veću razinu ugljičnog dioksida, ali to kompenziraju dramatičnim smanjenjem emisija iz potrošnje električne energije. Korištenjem električne energije od hidrocentrala emisija CO2 svedena je gotovo na nulu. Uz to, nova kuća proizvodi vlastitu struju pa su ukupne emisije domaćinstva gotovo prepolovljene.

Vattenfall-ov pametni Energy Watch je naš mali kućni ljubimac. Nakon tri mjeseca u kući i dalje smo veoma entuzijastični u pogledu grafikona i dijagrama koji nam pokazuju kako trošimo energiju - napominje Alicja Lindell.

Zanimljivi detalji u tromjesečnom izvještaju:

- Emisije od hrane koju obitelj koristi značajno su smanjene. Obitelj se fokusirala na kupnju hrane s najmanjim klimatskim utjecajem. Aktivno mijenjanjući izbor hrane i preferiranjem povrća značajno se smanjuje emisija,
- Emisije procesa jedenja također su smanjene. Preferiranje vegetarijanskih ručkova dovodi do značajnog smanjenja emisija,
- Emisije prilikom kupovine i potrošnje su prepolovljene. Međutim, teško je izvršiti dodatna smanjenja u ovoj kategoriji jer se većina ovih emisija nalazi u tzv.„ruksaku“.

 Takozvani „ruksak“ predstavlja posljednji korak k emisiji od jedne tone

 Takozvani „ruksak“ predstavlja 900 kilograma emisije ugljičnog dioksida po osobi godišnje. U njemu su sadržane emisije koje se pojavljuju prilikom proizvodnje temeljnih stvari kao što je sama kuća, solarne jedinice, automobil, namještaj i odjeća. Naime, koliko god su kuća, automobil i kućanski aparati štedljivi, sama njihova proizvodnja stvara štetne emisije ugljičnog dioksida. Na ovaj aspekt ne može se utjecati i on predstavlja fiksni „ruksak“ od 900 kg, tako da će postizanje emisije od samo jedne tone biti veliki izazov. (PS/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox