Prvi zajednički indeks sreće: U Hrvatskoj sretni mladi, a u Srbiji stariji

Prvi zajednički indeks sreće građana Srbije i Hrvatske pokazao je razlike, ali i to da su građani Srbije jednako snažni i optimistični kao građani Hrvatske, piše dnevnik.hr

Rezultati istraživanja Nacionalnog indeksa sreće magazina Banka, Henadala i Alianza u dvije države pokazali su jednaku komponentu emotivnog stanja, a vrlo je slična i komponenta zadovoljstva osobnog razvoja i socijalnom okolinom u sličnim situacijama. Građani Srbije su optimistični iako je materijalno bogatstvo, mjereno društvenim bruto proizvodom gotovo triput manje nego u Hrvatskoj. 

Razina Nacionalnog indeksa sreće u Hrvatskoj je 64,3 boda, a u Srbiji 55,9 bodova. Razlike su najizraženije na komponentama zadovoljstva životnom situacijom, trenutačno pristup osnovnim potrebama i ekološkom ponašanju. 

Zanimljivo je da su građani Srbije emotivno snažniji od građana Hrvatske ali i to da su Hrvatskoj muškarci sretniji od žena. U Srbiji je po tom pitanju uravnotežene situacija jer su muškarci i žene podjednako sretni. Hrvati su nesretniji što su stariji, dok je u Srbiji sreća najveća kod najmlađih, u srednjim godinama opada da bi u starijoj dobi opet narasla. U Hrvatskoj je populacija iznad 65 godina nesretnija od one srednje dobi, a u Srbiji je obrnuto. (HT)

 

Izvor: www.dnevnik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox