Pssst, nisi pravoslavac nego grkokatolik

Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je Hini kako je zabilježeno nekoliko slučajeva nepravilnosti u popisu stanovništva u naselju Smilčić i općini Viškovo, istaknuvši kako su ti popisivači isključeni, a njihovi kontrolori suspendirani dok se ne utvrdi njihova eventualna odgovornost.

U navedenim su mjestima popisivači samoinicijativno sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci. Istina je da su zabilježeni slučajevi nepravilnosti u naselju Smilčić i općini Viškovo. Državni zavod za statistiku odmah je reagirao na te nepravilnosti, ispričao se građanima i ispravio nepravilnosti. Uvjereni smo da je do nepravilnosti došli iz neznanja, a ne iz nekih drugih pobuda - navode u DZS-u.

Naglašavaju kako su popisivači isključeni iz Popisa stanovništva, a njihovi kontrolori suspendirani dok se ne utvrdi njihova eventualna odgovornost. Potvrdili su i da je popisivač u Smilčiću u četiri kućanstva umjesto pravoslavne upisao grkokatoličku vjeru. DZS se isti dan, čim je greška uočena, ispričao građanima, poništio popisnice i proveo novo popisivanje u prisustvu popisivača, kontrolora i instruktora.

"To se tako ne radi"

Ističu i da se slučaj u Borovom Naselju još istražuje. Što se tiče upitnika na jezicima i pismima nacionalnih manjina, istina je da je bilo slučajeva u kojima ih popisivači nisu imali sa sobom, niti su ih pribavili kad su isti zatraženi. Svi su popisni centri opskrbljeni Oglednim primjercima osnovnih obrazaca na jeziku i pismu nacionalnih manjina. U međuvremenu je poslano dodatno upozorenje kako se to više ne bi ponovilo - kažu u Zavodu.

Iz Državnog zavoda za statistiku odbacili su navode predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca koji je na konferenciji za novinare ustvrdio da su 'pogreške učinjene u samom sastavljanju popisnog upitnika koji, unatoč sugestiji EUROSTAT-a, ne sadrži sve potrebne odgovore o etničkoj, vjerskoj i jezičnoj pripadnosti'. Upitnici su potpuno usklađeni s međunarodnom regulativom, Uredbama Europskog parlamenta i Vijeća europske unije te to nije razlog ovih nepravilnosti - ističu u Državnom zavodu za statistiku.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da je županijsko popisno povjerenstvo utvrdilo da je greška popisivača, učinjena u općini Viškovo, ispravljena prije nego je prijavljena te da povjerenstvo do sada nije utvrdilo da je počinjena namjerno. Rekao je i da je popisivač ispravno upisao narodnost i jezik osobe, ali da je "zbog nepoznavanja kategorije vjeroispovijesti nastala greška" koja je ispravljena u roku od dva sata, jer se popisivač vratio do popisivane osobe i ispravio ju. Propust je trebalo prijaviti u popisnom centru u Viškovu, a umjesto toga netko je prijavio Miloradu Pupovcu, a on iznio u javnost, rekao je Komadina, ocijenivši da se "tako to baš ne radi".

Povjerenstvo će u roku od tri dana utvrditi činjenice na osnovi kojih će DZS odlučiti što će biti s kontrolorom i popisivačem iz Viškova, istaknuo je Komadina dodavši da "popisno povjerenstvo nije prijeki sud", odnosno da "nije bar dok je on na njegovu čelu". (Hina/MJ)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox