"Puizi" baš ne znaju kad je dosta: Jandroković opomenuo Talijane zbog smetnji u TV programu

Nakon što talijanski televizijski signali već više od dva mjeseca ometaju istarske, sada se oglasio i naš ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković te uputio pismo ministru vanjskih poslova Talijanske Republike Francu Frattiniju i zatražio pomoć u rješavanju ovog problema. 

 

Riječ je o preklapanju i miješanju signala hrvatskih i talijanskih programa na području Istarske županije, gdje građani ne mogu pratiti programe hrvatskih televizija. U priopćenju Ministarstva navedeno je kako se smetnje šire i sada ih ima i u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a o tome je obavješten i Frattini.
Mjerenjima na terenu utvrđeno je da su uzrok problema odašiljanja televizijskih programa iz Talijanske Republike i to na frekvencijama koje su međunarodnim frekvencijskim planom usvojene na Regionalnoj telekomunikacijskoj konferenciji Međunarodne telekomunikacijske unije, održanoj u Ženevi 2006. godine, te dodijeljene Republici Hrvatskoj.

Hrvatske i talijanske institucije koje se bave telekomunikacijskim uslugama već su u par navrata raspravljale o ovom problemu, istaknut je i na sastancima radnih skupina za elektroničke komunikacije i upravljanje radiofrekvencijskim spektrom različitih međunarodnih organizacija. Nakon što su u prosincu uočeni učestali problemi s prijemom nacionalnih televizijskih programa u Istarskoj županiji, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije uputila je i službenu prijavu smetnji talijanskom Ministarstvu gospodarskog razvitka.

Ne tangira njih

 

S obzirom da je za prvi kvartal ove godine najavljen prijelaz s analognog na digitalni signal u nekoliko talijanskih regija, ministar Jandroković zatražio je od ministra Frattinija da zajednički potaknu razmjenu informacija između relevantnih državnih institucija te na taj način pridonesu otklanjanju problema emitiranja televizijskih programa i eventualnog daljnjeg interferiranja signala, stoji u priopćenju.

I premda su hrvatske frekvencije emitiranja rezultat frekvencijskog plana i međunarodnih sporazuma, a hrvatskim operaterima dodijeljene sporazumima i dogovorima, Talijani se toga očito ne pridržavaju. Vidjet ćemo hoće li ovaj diplomatski pokušaj naše vlasti uspjeti staviti Talijane na njihovo mjesto, jer ostali diplomatski pokušaji već dva mjeseca ne daju rezultata. (MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox