Pupovac o Ustavnom zakonu o pravima manjina

Podpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac najavio je na stranačkom skupu SDSS-a u Tušiloviću kako će se boriti za aktualna rješenja biračkog prava iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, o kojima će Ustavni sud 11. travnja održati savjetodavnu raspravu.

Nada se, kazao je, da će i on biti pozvan na tu raspravu, nakon koje bi Ustavni sud trebao donijeti ocjenu ustavnosti zakona.

Pupovac je napomenuo kako rješenja o kojima će se raspravljati „nisu ni akademsko ni samo predizborno pitanje, već stečeno pravo da Srbi u Hrvatskoj izađu iz biračkog geta, da im se na izborima ne zadire u privatnost i pravo tajnosti biračkog postupka, kao i da imaju zajamčena tri mjesta s mogućnošću da izaberu i više od toga“.

Mi nismo čuli ni jedan valjani argument koji bi ukazivao na to da je protuustavno rješenje koje je usvojio Parlament zakonodavac. Za nas je ovo reguliranje normalnoga biračkoga položaja u kojem će se zaštititi elementi pozitivne diskriminacije srpske nacionalne manjine. Srbi će imati mogućnost da temeljem općeg biračkog prava dođu i do zaštićenih manjinskih mandata i po mogućnosti i do redovnih mandata, ukoliko dobiju potrebnu podršku - kazao je Pupovac.

Budući da Srbi prelaze po zastupljenosti 1,5 posto ukupnog biračkog tijela rješenja su za njih drugačija od onih za manje nacionalne manjine, za koje i dalje važi pozitivna diskriminacija i model dodatnog prava glasa (dvije izborne liste), dodao je.

Neka mišljenja da je takvo zakonsko rješenje HDZ izglasao u interesu SDSS-a, svog koalicijskog partnera, a na štetu drugih srpskih političkih stranaka, Pupovac je nazvao "besmislicom" i kazao kako sutra SDSS može izgubiti povjerenje birača, pa da pobijedi, primjerice, neka nezavisna lista.  (Hina)

 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox