Pupovac posjet srbijanskog predsjednika Hrvatskoj ocijenio veoma važnim

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac ocijenio je, u razgovoru za beogradski dnevnik “Politiku“ od nedjelje, nedavni posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Hrvatskoj veoma važnim za odnose između dviju zemalja, kao i za odnose u regiji.

 

To je zaista značajan posjet. Prvi put su sve stvari ili gotovo sve u hrvatsko-srpskim odnosima bile na stolu. Sva pitanja koja se smatraju otvorenim – povratak izbjeglih, granice, borba protiv organiziranog kriminala, suradnja u gospodarstvu i niz drugih pitanja – sve je bilo na stolu. I nitko nije odbio da nešto ne bude na stolu - kaže Pupovac.

To su, dodaje, nove stranice hrvatsko-srpskih odnosa i hrvatsko-srpske povijesti u kojima s posjetima postaje sve više simpatija, a sve manje animoziteta.

I da je samo to bilo bi mnogo, a kamoli kada se otvoreno razgovara o svim stvarima. Kada vi dođete u Krnjak i najotvorenije kažete šta sve valja, a šta sve ne valja. I Hrvati i Srbi. Kada se dođe u Krupu, pa se čuje šta sve Srbima smeta ili šta sve ne smatraju dobrim, do toga da oni smatraju da nije prirodno da ih zovu agresorima kad oni nisu u toj poziciji. Prema tome, posjet je od ogromne važnosti za odnose između Hrvatske i Srbije i odnose u regiji - ističe Pupovac.

Govoreći o suradnji SDSS-a s HDZ-om, on navodi kako ta suradnja, bez obzira na političke razlike koje postoje, predstavlja veliki dobitak i veliki napredak u političkim odnosima i političkoj kulturi u Hrvatskoj i uopće, u odnosima između Hrvata i Srba.

Također izražava uvjerenost da su se i HDZ i SDSS u toj saradnji, koliko god, po njegovim riječima, ona bila naporna, mijenjali i postajali drugačiji, a u nekim slučajevima i bolji.

Istovremeno, SDSS i Srbi u Hrvatskoj dobijali su nove prilike i nove mogućnosti. A one znače i suradnju s drugim strankama. Još do prije nekog vremena drugi su se bojali surađivati sa Srbima. Nakon ovog iskustva i nakon politike koju smo afirmirali, sasvim sigurno da više ne samo da neće biti problem većini da sarađuje sa Srbima, nego će mnogi htjeti surađivati sa Srbima - zaključuje Pupovac. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox