Putovanje u privatnom aranžmanu? Ma daj ti nama ponudu agencije!

Hrvatske putničke agencije prošle su godine u Hrvatsku dovele 5,4 posto više stranih turista nego u godini prije, dok je u njihovoj organizaciji po Hrvatskoj putovalo 8,5 posto više domaćih turista, a u inozemstvo njih 4,6 posto više, objavio je Državni zavod za statistiku.

Podaci statistike o agencijskom prometu i porastima prošle godine pokazuju i da se agencijsko poslovanje, bar u njegovom fizičkom obujmu, znatno popravilo u odnosu na 2009. koju su agencije završile s padom prometa u gotovo svim segmentima u odnosu na 2008. Porast prometa prošle je godine u Hrvatskoj ostvarilo 899 aktivnih putničkih agencija i njihovih poslovnica ili njih oko 25 manje nego 2009., koje su krajem kolovoza prošle godine zapošljavale ukupno 4.062 osobe ili oko 130 manje, od kojih 3.033 za stalno ili oko 200 manje.

Stranih je turista sveukupno posredstvom domaćih putničkih agencija prošle godine u Hrvatsku došlo oko sto tisuća ili 5,4 posto više nego 2009. odnosno njih 1,83 milijuna. Ostvarili su 12,6 milijuna noćenja, što je milijun noćenja ili 9,3 posto više.
S obzirom na to da je u Hrvatsku prošle godine došlo ukupno 9,11 milijuna stranih turista proizlazi da ih je 20,1 posto došlo preko domaćih putničkih agencija, dok je njihov udjel u ukupnih gotovo 51 milijun stranih noćenja nešto veći, gotovo 25 posto.

Strani turisti koji su došli posredstvom domaćih agencija prosječno su u Hrvatskoj noćili sedam noći, a najviše su noćenja, 25,4 posto od ukupnih, ostvarili njemački turisti. Nakon njih s udjelom od 9,2 posto u noćenjima slijede Talijani, Poljaci s 7,4 posto, Česi s 7 posto, Slovenci s 6,3 posto, Britanci s 5,2 posto te turisti iz Francuske i Rusije s po 5 posto udjela u ukupnim agencijskim stranim noćenjima u Hrvatskoj.

Vraćaju se domaći turisti

I s domaćim turistima agencije su prošle godine također zabilježile poraste prometa, za razliku od ukupnog hrvatskog turizma u kojem je i prošle godine nastavljen pad domaćeg prometa. Na višednevna putovanja u inozemstvo i po Hrvatskoj domaće su putničke agencije 'odvele' ukupno 567,4 tisuće domaćih turista, koji su ostvarili ukupno 2,47 milijuna noćenja.

Od toga je u inozemstvo putovalo 252,2 tisuće domaćih turista, ostvarivši 1,12 milijuna noćenja, što su porasti od 4,6 i 6,1 posto u odnosu na godinu prije. Domaći su turisti pritom prosječno u inozemstvu ostajali pet noći, a najviše su putovali u Italiju, Austriju, Češku, Njemačku, Francusku i Tunis.

Po Hrvatskoj je preko agencija putovalo 315,1 tisuća domaćih turista ili 8,5 posto više nego 2009., dok je njihovih 1,35 milijuna noćenja porast od 7,1 posto. Za 3,2 posto agencije su prošle godine zabilježile i porast broja domaćih putnika na jednodnevnim izletima po Hrvatskoj, dok ih je u inozemstvo na jednodnevne izlete preko agencija išlo gotovo 18 posto više nego 2009. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox