Rad od kuće: Idealno rješenje za vašu tvrtku?

Dolazak svaki dan na isto radno mjesto, ustajanje u isto vrijeme i "pritisak" obaveze ostanka na istom mjestu cijeli dan, mogu uvelike otežati rad kao i smanjiti entuzijazam za njegovim obavljanjem. No, istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi vjeruje kako svoj posao ne moraju obavljati u uredu, piše Poslovni dnevnik. Pronalazite li se među njima?

 

Tehnološka kompanija Cisco provela je istraživanje u 13 zemalja i otkrila da 60 posto zaposlenih u zanimanjima koja ne zahtjevaju fizičku prisutnost, smatra da bi bili jednako produktivni i negdje drugdje, i to najviše u Aziji i Latinskoj Americi.

 

Fleksibilnost u radu ovog tipa podrazumijeva: nevezanost uz ured, nepostojanje određenog radnog vremena, pauze i sl., korištenje poslodavčevih uređaja za samostalno obavljanje posla, nesmetan pristup korporativnim podacima.

 

Pogled na rad u kojem zaposlenik mora sjediti u uredu 8-9 sati dnevno, imati pauzu u točno određeno vrijeme te se ponašati unutar strogih pravila ureda, mnogi će nazvati zastarjelim, naročito uzevši u obzir činjenicu da velik dio zanimanja uopće ne mora biti prostorno i vremenski ograničen. Podaci istraživanja, dapače, pokazuju da će zaposlenici pristati i na manju plaću ako mogu birati uvjete rada, a također većina njih dnevno radi i oko 2 sata dulje nego što je radila u uredu. U uredu je najvažnije precvikati karticu u 17:00 i doviđenja.

 

Zanimanja koja su idealna za ovaj način rada su: računalni programeri, web dizajneri, web masteri, telefonski prodavači, akviziteri, konzultanti, agenti korisničke podrške, pisci, lektori, prevoditelji, knjigovođe, računovođe i neki administrativni djelatnici.

 

Poslodavac u cijeloj priči

 

Poslodavac mora postaviti jasne granice; sada nema izravnog nadzora nad zaposlenikom, no to ne znači da se rezultati neće vidjeti. Treba odrediti i adekvatne sankcije za kršenje pravila i iznevjeru njegovog povjerenja, ali osigurati i kvalitetnu motivaciju zaposlenika na bolji rad.

Zaposlenici vrlo često imaju više radnog elana i želje kada rade bez prisile i u njima ugodnijem okruženju, samo treba pripaziti na otuđenost koja se u ovakvim poslovima često zna javiti. Bilo bi dobro u tom slučaju pojačati komunikaciju telefonom, Skype-om, Google talk-om, MSN-om... (MJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 11. siječanj 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox