Radleri postoje već 100 godina, a Hrvati ih otkrili tek ovog ljeta

Početkom proljeća kad je Karlovačka pivovara izbacila Radler pivo s okusom limuna, samo su rijetki očekivali takvu popularnost tog nazovi alkoholnog pića. Nedugo zatim i Ožujska pivovara se uključila u bitku za svoj udio na tržištu. Ostali igrači, Pan i Union sa svojim su proizvodima na hrvatsko tržište došli tek u ljeto i tako propustili ugrabiti značajniji dio tržišnog kolača.

Radler postoji već 100 godina

 Na temelju gore navedenog čovjek bi pomislio da je Radler novi svjetski hit i velika umotvorina, ali istina je da naši pivari kasne s plasmanom tog očito popularnog napitka skoro 100 godina Naime, povijest Radlera seže u 1900. godinu, kada ga se prvi puta spominje kao napitak Radlermaβ (na njemačkom: biciklistički gutljaj)  u memoarima Lene Christ iz 1912 g.

Tradicionalno se izrađuje miješanjem sode od limuna i limete sa srednje tamnim pivom, a danas se uglavnom miješa sa svijetlim pivom. Popularnost mu je raširena po cijeloj Europi (posebno u germanskom dijelu), te postoje razne varijacije recepta za Radler od kojih neke imaju i posebne nazive. Tako u Bavarskoj imamo verziju Radlera po imenu Russ, koja se sastoji od bijelog piva i sode od limuna i limete. U sjevernoj njemačkoj Radler nazivaju Alsterwasser ili samo Alster a u Nizozemskoj Sneeuwwitje.

Najprodavaniji Karlovačko Radler

 Da li je dobar prijem Radlera kod hrvatskih potrošača tek ovoljetni hit, ili se radi o trajnijem prijateljstvu, vidjet ćemo slijedeće godine. Do tada ostaje da ustvrdimo koje su Radlere najradije konzumirali Hrvati ovog ljeta. Kako bi dobili odgovor na ovo pitanje, portal supermarketi.info proveo je istraživanje u kojoj je glasovalo 613 posjetitelja portala.

Karlovačko Radler se očekivano našao na prvom mjestu sa 22,35% ukupnih glasova. Nakon toga po popularnosti slijede Pan limun sa 17,29% te Union grejp (16,48%). Iznenađenje je što je Ožujsko limun tek četvrti Radler po popularnosti sa 6,53%, dok su više glasova od njega dobili potrošači koji piju pravo pivo (16,80%), oni koji piju nešto drugo (8,65%) te oni koji piju Colu, Fantu i Sprite.

S obzirom da je Ožujsko limun prisutno na tržištu od samog početka godine te da dosta kafića drži samo njihove Radlere sumnjamo da su rezultati prodaje Ožujsko limuna skromni kao rezultat glasovanja u ovoj anketi. Na samom dnu rezultata ove ankete našli su se ljubitelji vina (uključujući bevandu i gemišt) te Ožujsko jabuka. Za zadnje mjesto na ljestvici Ožujsko jabuka vjerojatno može zahvaliti dosta kasnom plasmanu na tržište te odmaku od klasičnih okusa limuna, grejpa i naranče, pokazali su rezultati portala supermarketi.info. (PS/JK)

 

 

Izvor: www.supermarketi.info

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox