Radnici Dalmacijavina prosvjedovali zbog neisplate plaća

Stotinjak radnika Dalmacijavina jutros su u Sjevernoj luci prosvjedovali zbog neisplate ukupno pet plaća, a za sljedeći tjedan najavljuju veliki prosvjed ulicama grada Splita.

Radnici Dalmacijavina, njih ukupno 440, još nemaju saznanja niti službenog odgovora u kojoj je fazi potpisivanje ugovora s novim vlasnikom, doznaje se od sindikalnog povjerenika Lukice Bucata. Nakon što je Agencija za upravljanje državnom imovinom našla potencijalnog kupca Salomona Berkowitza, sada sve zaostale obaveze prebacuje na njega. Koliko sam ja informiran, budući vlasnik još nije potpisao ugovor o kupnji Dalmacijavina pa ja nemam od koga tražiti plaće i to je osnovni problem. Nalazimo se u vakuum prostoru, a kroz to vrijeme ne proizvodimo i ne radimo, kazao je Bucat, najavljujući mogućnost novih prosvjeda.

Trenutno je Dalmacijavino svakom radniku dužno oko 30.000 kuna za plaće. Iako im je u prosincu prošle godine jednu plaću obećala Agencija za upravljanje državnom imovinom, do danas nisu dobili niti lipe. Zadnja plaća im je isplaćena za srpanj. Sindikalni povjerenik Lukica Bucat dodaje da je strpljenje radnika pri kraju, jer su se našli u teškoj i bezizlaznoj životnoj situaciji. Računi su im blokirani, na snazi su im ovrhe zbog neplaćanja kredita i drugih obveza, a iako žele raditi to im se ne dozvoljava, rekao je Bucat.

Radnici traže da ih primi resorno ministarstvo, a čekaju i odgovor Vlade i ministra poljoprivrede kojem su se obratili za pomoć. (Hina/HT)

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox