Radnici Diokija i dalje ''na čekanju''

Radnici Diokija okupljeni u tvorničkom krugu na Žitnjaku i dalje prosvjeduju zbog neisplate plaća i neizvjesne sudbine tvrtke, te daju potporu dvojici svojih kolega koji već peti dan štrajkaju glađu.

Štrajk glađu započelo je pet radnika, ali su trojica zbog iscrpljenosti morala odustati.

Prema informacijama predstavnika sindikata i Stožera za obranu Diokija, u tijeku su konzultacije u Vladi između predstavnika ministarstava financija, gospodarstva i rada te najvećih Diokijevih vjerovnika o modelima rješavanja teškog stanja u Diokiju čiji dugovi od 1,6 milijardi kuna onemogućavaju odvijanje proizvodnje, pa radnici nisu dobili već pet plaća.

Tako su i oni postali vjerovnici tvrtke, s ukupnim potraživanjem od 22 milijuna kuna, kaže predstavnik radnika u Nadzornom odboru Diokija Zdravko Rumenović.

O Diokiju je danas na zahtjev oporbe raspravljao i Hrvatski sabor.

Današnji dan jedan je u nizu onih u kojem je 450 radnika Diokija i 350 radnika Dina Petrokemije očekivalo rješenje neizvjesnosti u vezi budućnosti te tvrtke. Ključni sastanak vjerovnika, uprave i triju ministarstava najprije je trebao biti održan u ponedjeljak, potom je prebačen na četvrtak i zatim na današnji dan.

Kako se doznaje, sindikati koji djeluju u Diokiju zatražili su od MUP-a dozvolu za javni prosvjed izvan tvorničkog kruga koji bi se trebao održati idućih dana. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox